Varkens Vandaag

Varkens Vandaag brengt het echte verhaal in de media

Column Jan Vogels

| Geen reacties

Jan Vogels In onze nieuwe rubiek “De column” publiceren we leuke en boeiende colums over de varkenshouderij geschreven door de bestuursleden van Varkens Vandaag of andere interessante personen die een link hebben met de varkenshouderij.

Ons bestuurslid Jan Vogels schreef onlangs een colomn voor Nevedi over dat het platteland naar de stad moet. Hieronder vindt u het resultaat.

Het platteland moet de de stad in!

De hele sector loopt er tegenaan: op het platteland zelf wordt er van alles georganiseerd om de consument te betrekken bij ons mooie werk. Zichtstallen, open dagen, schoolbezoek… we rennen ons het vuur uit de sloffen. Toch bereiken we zo maar een klein deel van onze doelgroep.

Het zijn de mensen die al in de buurt wonen, of vanuit eigen interesse de moeite nemen om naar onze bedrijven toe te komen. Begrijp me goed, ik vind het geweldig dat dit gebeurt en laten we hier ook vooral mee doorgaan!

Onze kant
Maar de gemiddelde stadsbewoner zal onze kant van het voedselverhaal veel minder snel horen. Zij laten zich meer leiden door wat ze lezen, dan wat ze daadwerkelijk zien van hoe hun voedsel geproduceerd wordt. Daar proberen we met onze stichting Varkens Vandaag iets aan te veranderen.

Kunst en varkens
Met Varkens Vandaag willen we het positieve verhaal over de varkenshouderij vertellen, vooral ook in de media. Ons nieuwste initiatief, ‘Passion for Pigs on tour’, richt zich helemaal op de stad. Op een verrassende manier: door kunst en varkens met elkaar te verbinden. 

Levensgroot
Kunstenaars beschilderen levensgrote varkens van 140 bij 90 cm. Die worden tijdens lokale evenementen tentoongesteld. Varkensboeren vertellen er over hun vak en kinderen kunnen knuffelen met een paar aanwezige biggetjes. Ondertussen deelt de lokale keurslager varkensvleesproducten uit.

Open voor ons verhaal
De eerste Passion for Pigs on tour, in Valkenswaard, was een groot succes. De prachtig beschilderde varkens trokken veel bekijks, de varkenshouders kregen allerhande vragen en bij de deelnemende horeca konden kleinere varkensbeeldjes beschilderd worden. Men stond opvallend open voor ons verhaal over een gezonde varkenshouderij. 

Grote kunstevenementen
We proberen nu om ook andere steden geïnteresseerd te krijgen in ons initiatief. Op dit moment lopen er gesprekken met diverse musea in de grotere steden, om samen met hen een Passion for Pigs-event op te zetten. Met Rotterdam en Den Bosch zijn we in overleg om aan te sluiten bij grote kunstevenementen in september en oktober.

Leontien van Moorsel
Aan het eind van de tour gaan we een aantal beschilderde varkens veilen voor het goede doel. We zijn bezig om Leontien van Moorsel, met haar stichting voor jongeren met eetstoornissen, hierbij te betrekken. Het zou geweldig zijn als zij bij diverse evenementen aanwezig kan zijn en de veiling wil leiden. Ze is in ieder geval enthousiast!

Volg de ontwikkelingen
In de tussentijd gaan we met de Passion for Pigs tour hopelijk nog heel veel steden aan doen, om consumenten het andere verhaal over de varkenshouderij te vertellen. U kunt de ontwikkelingen volgen via de website van Varkens Vandaag. Kom ook eens kijken in galerie De Kunstkeuken aan het Marktplein in Valkenswaard; daar zijn al een paar beschilderde varkens te bewonderen.

Ps.: Wat varkens en kunstenaars met elkaar te maken hebben? Genoeg! Denk eens aan de varkensharen kwasten, varkensbotten in de verf en de passie waarmee zowel kunstenaars als varkenshouders werken.

 

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.