Varkens Vandaag

Varkens Vandaag brengt het echte verhaal in de media

Column Sabine Grobbink

| 1 reactie

In onze nieuwe rubiek “De column” publiceren we leuke en boeiende colums over de varkenshouderij geschreven door de bestuursleden van Varkens Vandaag, mensen die Varkens Vandaag een warm hart toedragen of andere interessante personen die een link hebben met de varkenshouderij.

Sabine Grobbink, correspondent voor Varkens Vandaag, enthousiaste varkenshoudster en fanatiek twitteraarster scheef een column voor het blad Varkens.

Home is where the heart is.Sabine Grobbink

Wat went het ritme van naar school gaan van je kinderen toch snel. Kijk altijd uit naar de schoolvakanties. Het is gewoon gezellig als kinderen thuis zijn; lekker spelen en soms meehelpen. Geen gestress van schooltijden, gymtassen, bibliotheekboeken, zwemfeestjes en anderen verplichtingen. Tijd maken voor een potje Rummikub, Yahtzee of badminton, een gezinsuitje, een logeerpartijtje en het vaker gebruiken van de BBQ. Dit is vakantie voor mij.

Met mijn ouders bracht ik elke vakantie door bij het zomerhuisje op Schiermonnikoog, een tweede thuis. Heerlijk. Vaak wordt er aan mij gevraagd of ik zoiets niet mis vanwege het gebonden zijn aan je varkensbedrijf. Maar als ik heel eerlijk ben, nee. Ik vind het heerlijk thuis; de ruimte, de privacy en je hebt alles bij de hand. Vooral toen de kinderen heel klein waren, moest ik er echt niet aan denken om met het hele spul op vakantie te gaan. Jarenlang zijn wij daarom nooit echt weg geweest.

Daarbij komt dat het niet eenvoudig is om het varkensbedrijf in vreemde handen achter te laten. In je uppie een vreemd bedrijf runnen, is best wel aanpoten. Vooral als je zelf pietje precies bent en je verantwoordelijk voelt voor het wel en wee van je dieren. Waar vind je iemand die oog heeft voor je dieren, handig is met de ventilatiecomputer, de voermachine en de luchtwasser en ook nog de verantwoordelijkheid durft te dragen?

Ouders of schoonouders hebben wij helaas niet achter de hand, maar Bart gelukkig wel. Sinds twee jaar werkt deze alleskunner met een groot verantwoordelijkheidsgevoel op ons bedrijf. Hierdoor durven we nu zomaar een weekendje weg te gaan.

De kinderen wilden echte bergen zien en ik vond 3 uur autorijden de max. Het werd een huisje op een park met een super cool zwembad in de Harz in Duitsland. De kinderen konden zich uitleven in de wildwaterbaan, we konden er heerlijk zwemmen en hebben lekker gegeten. Ook het Harzgebergte hebben we gezien en op verschillende manieren bedwongen: wandelend, met een stoomtreintje en per skilift omhoog en via de rodelbaan omlaag. We hebben het maximale uit de paar vakantiedagen gehaald. Toen we de navigatie weer op het favoriete ‘thuis’ instelden, vond ik het ook wel weer mooi om naar huis te gaan.

En wat doe je dan als eerst als je thuiskomt? Kijken in de kraamafdelingen. Natuurlijk lag het er net als altijd keurig bij. Tonnie checkt meteen de klimaatcomputer en de geschiedenis van de afgelopen dagen. De nieuwe nevelkoeling heeft het uitstekend gedaan; ondanks buitentemperaturen van boven de 30 graden Celsius, werd het in de kraamstal maximaal 27 graden.
Alles valt voor mij dan weer snel op zijn plaats: Home is where the heart is (Elvis Presley).

Eén reactie

  1. Af en toe wil ik mijn nichtje Sabine Grobbink weer eens googelen. Wat leuk het verhaal over je korte vakantie te lezen. Ik kan helemaal met je meevoelen. Een paar dagen er helemaal tussenuit doet toch iedereen goed en kun je er weer heel lang tegen. Al denk je dat het niet hoeft. Ik geniet altijd van je verhalen en blijf zo op de hoogte van jullie, in het oosten van het land.
    Lieve groet voor jullie allemaal.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.