Varkens Vandaag

Varkens Vandaag brengt het echte verhaal in de media

Varkens Vandaag werkt niet mee aan uitzending van RADAR

| 1 reactie

De NVV, LTO en Varkens Vandaag zijn benaderd door het consumentenprogramma Radar (AvroTros). Het programma, gepresenteerd door Antoinette Hertsenberg, wil een uitzending maken over lage prijzen voor varkensvlees, de kostprijs voor boeren en efficiënte varkensproductie.

Radar heeft gevraagd of zij bij een biologische varkenshouder en een gangbare varkenshouder mogen filmen. NVV, LTO en Varkens Vandaag hebben besloten daar géén medewerking aan te verlenen. Ook zullen NVV, LTO en Varkens Vandaag niet fysiek in de uitzending reageren.

Retail en consument
NVV en LTO menen dat de lage prijzen van vlees in de supermarkt en het stunten met vlees een onderwerp is voor de retail en de consument. ‘Het is geen discussie waarbij onze boeren in eerste instantie betrokken zouden moeten zijn’, menen NVV-voorzitter Ingrid Jansen en vicevoorzitter Eric Douma van LTO Vakgroep Varkenshouderij.

‘Wij produceren wat de markt ons vraagt. Als de markt vraagt om andere concepten, om producten met onderscheidende kenmerken, dan zullen we die leveren, mits de consument de meerkosten betaalt. Zo simpel ligt het.’

Strenge wetten
Nederlandse varkenshouders voldoen aan alle strenge Europese standaarden, regels en wetten én zelfs aan tal van bovenwettelijke Nederlandse regels en wetten. Stelt de burgerconsument nóg hogere eisen aan ons nu al hoogwaardige varkensvlees, dan zal dit via de markt moeten worden terugbetaald.

Geen meerwaarde
NVV, LTO en Varkens Vandaag zien daarom geen meerwaarde in een discussie met de varkenshouders hierover met Radar. ‘Voer de discussie nu met andere ketenpartners, die voor een doorbraak kunnen zorgen. We willen niet terug naar de tijd dat varkenshouders overschakelden op scharrelvarkens, maar later weer terug moesten omdat er geen vraag was uit de markt.’

Goedkoop vlees en dierenleed
NVV en LTO hebben wél antwoord gegeven op vragen die de redactie van Radar ons had voorgelegd. Daarin nemen NVV en LTO nadrukkelijk afstand van de relatie die wordt gelegd tussen goedkoop vlees en dierenleed.

‘Varkenshouders anno 2015 investeren meer in dierenwelzijn dan in hun eigen welzijn. Want juist dáár is vaak geen geld meer voor. Niet het dier, maar de boer is de dupe van een lage vleesprijs’, stellen NVV en LTO.

Alle antwoorden zijn via onderstaande download te lezen. Wij gaan ervan uit dat Radar onze antwoorden integraal zal overnemen.

Download HIER

Eén reactie

  1. bij ab oost hebben ze destijds ook gevraagd of ze het kippen vangen mogen filmen
    dit heeft ook behoorlijk negatief uitgewerkt, ook in de veehouderij sector hebben ze zich behoorlijk negatief uitgelaten
    deze programma makers zijn gewoon een verlengstuk van wakker dier en absoluut onfair. want wakker ier schreeuwd wel over eerlijk betaald stukje vlees maar als er een waakhond begint dat prijsafspraken niet in het belang van de consument is zijn zij de laatste die in de bres springen dat ook de boer ook een normaal inkomen moet kunnen behalen

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.