Varkens Vandaag

Varkens Vandaag brengt het echte verhaal in de media

Monique Bredek uit Emmer-Compascuum geeft varkensspreekbeurt in de stal

| Geen reacties

Monique Bredek uit Emmer-Compascuum is al net zo enthousiast over varkens als haar ouders die een varkensbedrijf hebben met biggetjes, zeugen en vleesvarkens. Daar hoort natuurlijk een spreekbeurt over varkens bij. Die gaf ze afgelopen maandag in de stal van haar familie.

Monique liet haar klasgenoten de kraamafdeling zien waar zeugen hun biggetjes krijgen. De biggetjes drinken er de eerste tijd bij hun moeder en krijgen veel zorg en aandacht van de varkenshouder. Daarna leven de jonge biggen als zelfstandige dieren verder in groepsverblijven met speelgoed. Daar kunnen ze lekker snuffelen en wroeten. In de stal voor vleesvarkens zagen de kinderen dieren van wel 100 kilo. Tijdens haar spreekbeurt liet Monique ook zien hoe haar vader zelf duurzaam voer maakt voor hun varkens. Dat gebeurt in de speciale brijvoerkeuken. Haar vader koopt zelf reststromen in uit bijvoorbeeld de frites-, zetmeel- en toetjesfabriek. Aardappelschillen en vla in een verkeerde verpakking, kunnen niet aan mensen worden verkocht. Ze zijn nog wel heel gezond en lekker voor varkens. Zo krijgen deze reststromen een tweede leven en worden ze niet weggegooid. De vader van Monique mengt de reststromen uit de voedselfabrieken met mais die hij zelf verbouwt op het land. De eigen mais groeit van het mest van hun eigen varkens en hoeft niet ver vervoerd te worden. Dat scheelt benzine en uitlaatgassen en is daarom goed voor het milieu.

De klasgenoten van Monique vonden de spreekbeurt heel interessant en verrassend. “Leuker dan gymles” die eigenlijk gepland stond.

 

Over dit project is het volgende in de pers verschenen:.

Bennie Wolders.nl : “Monique Bredek uit Emmer-Compascum” (link), 21-04-2015

Monique 9 heeft spreekbeurt over de varkenshouderij in de stal van haar oudersMonique 9 vertelt haar klasgenoten alles over de varkenshouderij tijdens spreekbeurt in de stal

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.