Varkens Vandaag

Varkens Vandaag brengt het echte verhaal in de media

Innovatie een eindstation? Dan begint het pas! Column van Mark van Dijk.

| Geen reacties

ris-vanDijk- Odiliapeel160-1uitsnede2Bron: Peelhorst Actueel 20 april 2015

 

‘Innoveer, en je komt er wel,’ lijkt vandaag de dag het credo. Maar is dat wel zo? Met het project ‘Pigs Innovation Tour’ kijken VarkensNET en LTO verder dan hun neus lang is. Juist ná de innovatie leren varkenshouders verder, van experts en van elkaar.

Mark van Dijk heeft een kernfokbedrijf en houdt in Odiliapeel 1100 zeugen. Hij innoveert aan één stuk door, lijkt wel. Al 10 jaar worden biggen gewogen en geregistreerd. In 2007 werd de zeugenstal voorzien van een ingenieus systeem zodat de lucht ‘s winter door grondwater kan worden opgewarmd en ’s zomers gekoeld. Sinds kort wordt energie uit het waswater van de luchtwasser via een warmtewisselaar gebruikt voor verwarming van de stal. En de kadavers langs de weg liggen tegenwoordig in een ondergrondse kadaverkoeling. “Maar ik ben geen Willie Wortel die een compleet nieuwe stal bouwt. Ik ben gewoon een ondernemer die bij innovaties kijkt of het op ons bedrijf past.”

 

Dezelfde valkuil

Mark van Dijk is één van de zeven varkenshouders die nog tot eind dit jaar meedoet aan de Pigs Innovation Tour. Het idee: projecten om tot een innovatie te komen zijn er genoeg, maar ná een innovatie begint het pas. Dan moet een innovatie worden geïmplementeerd op het bedrijf, duiken de kinderziektes op.

Voor elke varkenshouder in PIT staat een eigen team van experts klaar, met dierenartsen, farmaceutische bedrijven, bedrijven die stalinrichting doen, enzovoort. In PIT delen ze ervaringen – met elkaar en andere professionals in de sector – via bijeenkomsten (‘PIT-stops’) en in een digitaal magazine. Mark is enthousiast: “Zet je innovatieve ondernemers bij elkaar, dan krijg je de mooiste ideeën. Andersom: niet iedere innovatie is positief. Daar leren we van. Door het te delen voorkom je dat iedereen in dezelfde valkuil trapt. Het zorgt voor een sneeuwbaleffect.”

Voor een leefbare sector

Volgens Van Dijk zijn innovaties onmisbaar om de sector leefbaar te houden. Maar het hangt er wel vanaf hoe je die innovaties benadert. “De politiek en de media zetten de intensieve sector vaak heel negatief neer. Maar we zijn de besten van de wereld: qua milieuprestaties, voer, dierenwelzijn, diergezondheid, antibioticagebruik. Natuurlijk, het kan altijd beter. Maar als je ook het beste jongetje van de klas nog afkraakt, houdt die het niet lang vol.”

Ondernemers moeten ruimte krijgen om zelf te ondernemen, vindt hij. Zonder dat een standaard wordt opgelegd. “Zeg niet: over tien jaar moet iedereen aan de eisen van de Pro Dromi-stal voldoen. Dat is niet innovatief. Als het werkt en er zit een goed verdienmodel achter, dan springt de sector er vanzelf in. Uiteindelijk zijn we ondernemers die een boterham moeten verdienen. Er zijn nu bedrijven die steeds hun broekriem moeten aanhalen. Die zijn al blij als ze het hoofd boven water kunnen houden, die hebben echt geen ruimte voor verplichte investeringen.”

Openheid

Van Dijk is trots op zijn bedrijf. Uiteindelijk hoopt hij dat ook de samenleving ziet dat hij het goed voor elkaar heeft. PIT helpt hem daarbij. “Ik vind een beter imago, openheid, een eerlijk verhaal over de sector heel belangrijk. Er is veel veranderd de laatste jaren. Ik vind dat de dieren het nu perfect hebben. Toch willen mensen weer terug naar vroeger. Daarom wil ik graag een belevenisstal gaan maken, waarin mensen dicht bij de dieren kunnen komen. Maar er moet dan wel een knip komen met het gewone bedrijf. Ik heb de varkenspest nog vers op het netvlies. Wat achter de staldeuren gebeurt, is mede hierdoor nog meer onzichtbaar. Via de website probeer ik een inkijkje te geven, maar ik wil nog meer laten zien. Wie ‘anti’ intensieve veehouderij is, kan ik niet veranderen. Maar de andere mensen die zeggen: ‘Goh, het is toch anders dan ik dacht’. Daar doe ik het voor.”

Lees meer op pigsinnovationtour.nl >

Lees de column van Mark op de site van Netwerk de Peelhorst hier

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.