Varkens Vandaag

Varkens Vandaag brengt het echte verhaal in de media

Restproducten uit voedingsindustrie steeds vaker tweede leven als hoogwaardig varkensvoer

| Geen reacties

ForFarmers DML verdubbelt capaciteit van haar tankpark

Restproducten uit voedingsindustrie steeds vaker tweede leven als hoogwaardig varkensvoer.

Steeds meer varkenshouders gebruiken reststromen uit de voedingsindustrie om er zelf hoogwaardig voer voor hun eigen varkens van te maken. Deze manier van voeren is duurzaam en voor veel varkenshouders kostenefficiënt. Bovendien maken nieuwe technieken het mogelijk om steeds meer reststromen in te zetten als waardevolle grondstof voor varkensvoer. ForFarmers DML, onderdeel van ForFarmers breidde daarom haar volledig geautomatiseerde tankpark voor vloeibare reststromen uit de voedingsindustrie uit met 50%. De totale capaciteit komt daarmee uit op 120.000 ton op jaarbasis.

Resten uit de bier-, kaas- en frietfabriek als hoogwaardige grondstof voor varkensvoer

De bier-, kaas-, soja-, biodiesel- en aardappelindustrie zijn zo maar wat industrieën die dagelijks op grote schaal reststromen als bierborstel, wei, koolzaad- en sojaschroot  produceren.  Producten die voor hun eigen industrie niet nuttig zijn, maar voor de varkenshouderij erg waardevol kunnen zijn. Steeds meer varkenshouders kopen zelf duurzame reststromen in om ze via een eigen brijvoerinstallaties te mengen tot gezonde, smaakvolle en goed verteerbare varkensvoeders. Dat kan doordat er veel geschikte producten te koop zijn. Bovendien hebben varkenshouders steeds vaker zelf de kennis in huis grondstoffen in te kopen en te mengen tot hoogwaardige voeders. Door het hergebruik van reststromen werken de varkenshouderijen duurzamer, kunnen ze hun voerkosten verlagen en de kwaliteit van het voer á la minuut afstemmen op de levensfase en conditie van hun varkens.

 

Varkensboer steeds vaker chef-kok in zijn eigen voerkeuken

ForFarmers DML koopt eiwitrijke reststromen in bij levensmiddelenbedrijven door heel Europa. Deze reststromen zijn niet geschikt voor de menselijke consumptie vanwege de smaak, onvoorspelbare samenstelling of de voor mensen te hoge concentratie aan bepaalde stoffen. ForFarmers DML ontwikkelt technieken om de reststromen te analyseren en te mengen tot homogene producten waarvan veehouders exact weten wat de voedingswaarde is. Bovendien ontwikkelt ForFarmers DML conserveringstechnieken om de reststromen goed houdbaar en van constante kwaliteit te maken. Veel  varkenshouderijen investeren in een eigen brijvoerinstallatie waar ze zelf duurzaam voer samenstellen voor hun dieren. Reststromen die tot nu toe werden afgevoerd naar vuilverbrandingsovens, krijgen nu een tweede leven. Het levert een enorme besparing aan grondstoffen op. Dat is een positieve ontwikkeling.

 

50% meer capaciteit en meer flexibiliteit door nieuwe investering

Op het volledig geautomatiseerde tankpark van ForFarmers DML in Lochem zijn zes nieuwe silo’s van elk 200 m3 bijgeplaatst. De totale opslagcapaciteit is daarmee verdubbeld tot 2.500 m3. Om de efficiency te verhogen wordt het tankpark daarnaast uitgebreid met een vierde laad- en losstraat. Het tankpark ligt op het terrein van ForFarmers Hendrix aan de Kwinkweerd in Lochem. Door de extra silo’s ontwikkelt ForFarmers DML een hogere productiecapaciteit, meer flexibiliteit voor de aanvoer van producten en een nog optimalere marktbelevering. De productiecapaciteit ligt na afronding van het project op rond de 120.000 ton op jaarbasis.

Over dit project is het volgende in pers verschenen:

De Stentor: “Varkenshouderijen duurzamer door reststromen te hergebruiken.” (link), 10-04-2015

Weekblad De Gids 2015 15 04 degids_wk16-klein, 15-04-2015

 

ForFarmers DML investeert fors in hergebruik reststromen uit voedingsindustrie voor varkenshouderij (3) ForFarmers DML verdubbelt capaciteit van tankpark voor duurzame varkensvoeders

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.