Varkens Vandaag

Varkens Vandaag brengt het echte verhaal in de media

Boer Ronnie laat stadskinderen zien waar hun vlees vandaan komt

| Geen reacties

IMG_3470 IMG_3469 IMG_3467 IMG_3464 IMG_3460 IMG_3498 IMG_3490 IMG_3484 IMG_3481 IMG_3472 IMG_3471 IMG_3467Boer Ronnie laat stadskinderen zien waar hun vlees vandaan komt

Groep 3 van basisschool De Handreiking uit Eindhoven kreeg vandaag woensdag 13 mei 2015 varkenslessen in de praktijk.

 

 

Varkensboer Ronnie van der Aalst uit Eersel is varkenshouder en heeft daarnaast nóg een missie. Hij wil kinderen en volwassenen laten zien waar hun vlees vandaan komt. Dus liet hij glazen wanden plaatsen in zijn varkensstallen, zodat iedereen kan zien hoe varkens leven in de Nederlandse varkenshouderij. Elk jaar ontvangt hij samen met zijn familie, 10.000 nieuwsgierige kinderen en volwassenen. Vandaag waren het de stadskinderen uit groep drie van basisschool De Handreiking uit Eindhoven.

Zien hoe varkens leven en hoe boeren voor hen zorgen

De afstand tussen het stuk vlees op je bord en het varken in de stal, is bij veel kinderen en volwassenen heel erg groot. Ze hebben geen idee hoe varkens leven en hoe er voor hen wordt gezorgd. De familie Van der Aalst uit Eersel laat kinderen en volwassenen op hun eigen boerderij leren en beleven over de varkenshouderij, de dieren en het voedsel dat ze produceren. Vandaag nam Ronnie de kinderen uit groep drie van basisschool De Handreiking mee langs de speciale educatieroute door zijn bedrijf. Daar zagen ze échte varkens luieren, snuffelen en eten. Ronnie van der Aalst liet de kinderen eerst de kraamzeugen en pasgeboren biggetjes zien die in speciale hokken verblijven met een beweegbare vloer. Die vloer is zo ontworpen dat pasgeboren biggetjes niet per ongeluk onder hun moeder kruipen als ze gaat staan. Ze zouden dan kunnen bezwijken onder haar enorme gewicht. Zo biedt de boer de dieren zoveel mogelijk veiligheid. Hij vertelde de kinderen hoe de biggen bij hun moederen drinken en al snel zelf leren om vast voedsel te eten.

Steeds nieuwe snufjes om het dieren nóg beter naar hun zin te maken

Daarna kwamen de speelse gespeende biggen die al helemaal op eigen benen staan. In lichte ruime hokken spelen ze met elkaar en het speciale speelgoed dat de boer ze geeft. De vleesvarkensstal is zo ingericht om varkens uiteindelijk op te laten groeien tot flinke dieren van ruim 100 kilo. Ze zijn dan klaar om naar de slachterij te gaan. Boer Ronnie vertelde de kinderen uit groep drie ook wat er allemaal van een varken wordt gemaakt.  Dat is niet alleen vlees en worst maar ook schoenen, verfkwasten, snoep, taart en zelfs shampoo. In het varkensmuseum van de familie Van der Aalst, liet Ronnie iedereen zien hoe er vroeger voor varkens werd gezorgd. Er was ook te zien hoe boeren en wetenschappers steeds weer nieuwe snufjes bedenken om nog beter voor de dieren te zorgen. Na afloop mogen de kinderen natuurlijk nog knuffelen met echte varkens en krijgen ze onder het genot van een glas ranja een educatieve varkensfilm te zien.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.