Varkens Vandaag

Varkens Vandaag brengt het echte verhaal in de media

Varkensboeren in Beeld tijdens buitententoonstelling dertien hectare in Heeswijk Dinther

| Geen reacties

Varkensboeren in Beeld op 13 hectare in Heeswijk Dinther print_CTineke Schuurmans (2)Varkensboeren in Beeld op Dertien Hectare in Heeswijk Dinther CTineke Schuurmans_MG_5670 (2)Varkensboeren in Beeld op Dertien Hectare in Heeswijk Dinther print_CTineke Schuurmans (2)

In mei dit jaar organiseert stichting dertien hectare voor de achtste keer een buiten tentoonstelling in het Brabantse Heeswijk Dinther. “Ctrl + Alt + Del, de toekomst nu” richt zich op de ingrijpende veranderingen van het Brabantse dorpsleven anno nu. Bijzonder onderdeel van deze tentoonstelling is “Het Varkensboerenboek” van beeldend kunstenares Tineke Schuurmans. Een serie levensgrote portretten van moderne Brabantse varkensboerenfamilies in een groot weiland laat de mens achter het boerenbedrijf zien. Met de expositie wil beeldend kunstenares Tineke Schuurmans de onzichtbaarheid van de Brabantse varkenshouderij zichtbaar maken. De varkenshouderij speelt zich buitens ons gezichtsveld af en toch hebben we er een beeld van.

De varkenshouderij is uit het zicht verdwenen, toch hebben we er een beeld van

De tijd dat iedereen wel een oom, vriend of buurman had met varkens in een stal, ligt al lang achter ons. Nog steeds leven er in Brabant meer varkens dan mensen. Noord-Brabant heeft 2000 varkenshouderijen, maar door de strenge hygiëneregels heeft bijna niemand de gelegenheid om er zelf een kijkje te nemen. Beeldend kunstenares Tineke Schuurmans laat zich inspireren door de natuur. Als stadsmeisje heeft ze van nature een afstand tot de dood terwijl ze weet dat elk levend wezen leeft van een ander. We zijn onderdeel van de natuur en leven van de natuur. We eten maar willen niet weten waar ons ons voedsel vandaan komt. Met haar project Varkensboerenboek wil ze de Brabantse varkenshouderij in beeld brengen. Tijdens haar werk ontdekte Tineke Schuurmans het boeiende beroep van varkenshouder. Varkenshouders hebben veel kennis die ze al van jongs af aan opdoen. Het zijn biologen, economen, managers en medici in één. Echte mensen die dicht bij de natuur staan. Tijdens haar werk ontdekte ze ook de grote verschillen in persoon en in de aard van hun bedrijven, maar ook de enorme passie voor dieren en het product dat ze maken. Het ene bedrijf is groot en efficiënt, het andere juist klein met neveninkomsten of een biologische inslag. Allemaal zijn het zorgzame hardwerkende mensen die “twenty four seven” hun vak uitoefenen. Echte ondernemers ook met veel levenswijsheid die veel waarde hechten aan hun vrijheid en zelfstandigheid. De foto’s vertellen het verhaal van gewone mensen en laten zien dat DE boer niet bestaat. Tineke Schuurmans heeft de ambitie om alle 2000 varkenshouders in Noord-Brabant te portretteren en daar een begeleidend boek bij uit te brengen.

 

Meer informatie

De tentoonstelling start op zaterdag 23 mei met een opening om 16:00 uur, en duurt tot en met zondag 28 juni 2015. De openingstijden zijn donderdag t/m zondag van 11.00 t/m 17.00 uur. Ook op Tweede Pinksterdag (maandag 25 mei) zijn alle locaties open van 11.00 tot 17.00 uur. Daarna verhuist de expositie naar BKKC in Tilburg. U vindt Buitengebied Dertien Hectare aan de Meerstraat 22, 5473 VW in Heeswijk-Dinther.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.