Varkens Vandaag

Varkens Vandaag brengt het echte verhaal in de media

Beleef de verrassende wereld van het varken tijdens de Open Innovatie Dagen in Sterksel op 19 en 20 juni

| Geen reacties

IMG_3472Beleef de verrassende wereld van het varken

tijdens de Open Innovatie Dagen in Sterksel op 19 en 20 juni

 

Tijdens de open innovatiedagen op het Varkens Innovatie Centrum (VIC) Sterksel kunt u kennis maken met de verrassende wereld van het varken. Boeren én burgers zijn van harte welkom om op vrijdag 19 en zaterdag 20 juni een kijkje te nemen achter de schermen van het wetenschappelijk onderzoek van Wageningen Research waar VIC Sterksel onderdeel van uitmaakt. Een unieke kans ook om meer te weten te komen over varkens en de Nederlandse varkenshouderij. Ontdek er de rol die Wageningen speelt bij de wereldwijde ontwikkeling van een duurzamere, diervriendelijkere en efficiëntere varkenshouderij.

De wereld wordt een beetje beter door de innovaties uit VIC Sterksel

Dat de Nederlandse varkenshouderij wereldwijd een toppositie bekleedt, is iets dat maar weinig mensen weten. Internationaal worden ontwikkelingen uit Sterksel op de voet gevolgd en overgenomen. Dat komt doordat nergens anders ter wereld het kennis- en ontwikkelingsniveau in de varkenshouderij zo hoog is. Tijdens de route “Het verrassende varken” die speciaal voor jonge en volwassen burgers is uitgezet, zullen bezoekers zich verbazen over varkens en de Nederlandse varkenshouderij. Ze komen te weten wat een varken nodig heeft voor een gezond en gelukkig leven in de veehouderij. Met eigen ogen is te zien wat boeren, wetenschappers, dierenartsen, voerfabrieken en andere toeleveranciers, varkens daarvoor bieden. Er is te zien welke producten er allemaal van een varken worden gemaakt en waarom varkens onmisbaar zijn voor mensen. Natuurlijk kunnen bezoekers er proeven van verschillende soorten varkens die opgroeiden in verschillende soorten stallen.

De veelbelovende Dategate, Varkens Mc Drive en het Varkenstoilet

Burgers zijn tijdens de Open Innovatie Dagen welkom om alle nieuwe innovaties te komen bekijken. Zo ontdekken ze het speciale varkenstoilet waar varkens hun behoeften doen. De mest wordt er afgezogen naar een afgesloten tank, zodat ammoniak en geur niet meer in de stal en haar omgeving vrijkomen. Een stuk gezonder voor de boer, zijn dieren en de omgeving. Op VIC Sterksel leren jonge biggen met het ‘jong-geleerd-is-oud-gedaan’ voersysteem, vroegtijdig kennismaken met vast voer. Dat is belangrijk, want hoe beter de overgang naar vast voedsel, hoe groter de kans dat varkens hun leven lang in topconditie blijven. De ‘MC Drive’ serveert hongerige varkens automatisch hun persoonlijke portie voer. En in de moderne ‘Dategate’ ontmoeten zeugen en beren elkaar op liefdesgebied, zodat de varkenshouder kan zien welke dieren vruchtbaar zijn.

Boeren en burgers welkom

VIC Sterksel onderzoekt de voordelen van al deze innovaties voor de boer en het varken. Grote kans dat, bij gebleken succes, vernieuwingen worden overgenomen door varkenshouders in binnen- en buitenland. De Open Innovatie Dagen in Sterksel zijn bedoeld voor boeren en burgers. De dagen worden gehouden op vrijdag 19 juni van 13.00 tot 19.00 uur en op zaterdag 20 juni van 10.00 tot 16.00 uur. Op beide dagen sluit de ingang een uur voor sluitingstijd. Kijk voor meer informatie op www.vicsterksel.nl/oid2015.

VIC Sterksel was op 19 -6-15 ook te horen op Radio 1, met een item over mestverwerking:

luister hier terug vanaf 23.08 minuten (het duurt 4 minuten)

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.