Varkens Vandaag

Varkens Vandaag brengt het echte verhaal in de media

VWO 4 Leerlingen uit Raalte bezoeken varkenshouderij in Barger-Compascuum om te onderzoeken of hoe het zit met de theorie in de praktijk

| Geen reacties

bien klas

Lessen in het kader van Algemene Natuurwetenschappen

 

129 VWO 4 leerlingen van het Carmel College Salland uit Raalte leren tijdens hun vak Algemene Natuurwetenschappen om niet alleen kennis eigen te maken, maar ook om zelf kritisch na te denken over de geloofwaardigheid en maatschappelijke achtergrond van informatie. De afgelopen tijd bestudeerden ze de varkenshouderij via informatie die ze zelf op internet opzochten en schreven ze een populair wetenschappelijk artikel over dit onderwerp. Aanstaande dinsdag 23 juni bezoeken de leerlingen veehouderijbedrijven tijdens hun werkweek. 43 Leerlingen bezoeken de varkenshouderij van de familie Grobbink in Barger-Compascuum. Daar gaan ze zelf ervaren hoe het zit met de varkenshouderij in de praktijk.

Leren om niet meteen alles te geloven wat je leest

De 129 VWO 4 leerlingen van het Carmel College Salland uit Raalte wonen midden in een regio die rijk is aan varkenshouderijen. Toch weten nog maar weinig leerlingen hoe het er in varkenshouderijen écht aan toe gaat. De varkenshouderij is daarom een dankbaar onderwerp voor het vak Algemene Natuurwetenschappen waarin de leerlingen leren om niet alles te geloven wat ze te weten komen. Tijdens hun werkweek deze week in Schoonloo bezoeken de leerlingen veehouderijbedrijven. Een groep van 43 leerlingen bezoekt de varkensboerderij van de familie Grobbink. Samen met collega varkenshouders en vertegenwoordigers uit de varkenshouderij geven zij de leerlingen een uitgebreide rondleiding door de zeugenhouderij. Daar zien ze de kraamafdeling waar biggetjes worden geboren. De VWO 4 leerlingen zien er hoe varkens er leven en hoe veehouders elke dag voor de dieren zorgen. Ze zien er wat veehouders  doen om er voor te zorgen dat pasgeboren biggetjes meteen na hun geboorte goed leren drinken en welke invloed het heeft op de gezondheid en het welzijn van de dieren. Ze krijgen er informatie over de rol van inentingen die er voor zorgen dat de varkens gezond en in topconditie blijven. Op de zeugenafdeling zien ze hoe varkens worden bevrucht en hoe hij de groei en gezondheid van ongeboren biggen met echoapparatuur wordt gevolgd. Zwangere zeugen leven er in sociale groepen en hebben veel ruimte om rond te lopen en hun natuurlijk gedrag te uiten. Ze zien er varkensspeelgoed en ervaren er de cruciale rol van gezonde varkensvoeding. Als de pasgeboren biggen oud genoeg zijn, verhuizen ze naar de stal van de familie Grobbink een eind verderop. Daar groeien ze op tot volwassen varkens. De leerlingen krijgen er de kans om veel vragen te stellen en met veehouders in discussie te gaan. Wie wil mag zelf een biggetje vasthouden en lekker knuffelen. Want lekker omgaan met dieren, hoort zeker bij de varkenshouderij.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.