Varkens Vandaag

Varkens Vandaag brengt het echte verhaal in de media

De familie Peer houdt open dag in haar nieuwe Wroetstal met zichtruimte op zaterdag 11 juli

| Geen reacties

25% meer ruimte en een dikke laag strooisel voor varkens om te wroeten

 

De familie Peer uit Beuningen bouwde een gloednieuwe toekomstgerichte vleesvarkensstal voor hun varkensbedrijf met nog meer dierwelzijn en aandacht voor hun omgeving. In hun nieuwe Wroetstal krijgen varkens 25% meer ruimte en een dikke laag strooisel om heerlijk in te luieren en te wroeten. Een speciale zichtruimte geeft consumenten elke dag de kans om zelf naar de varkens te kijken volgens het krulconcept en te zien hoe ze leven. De stal wordt op zaterdag 11 juli om 10.30 uur geopend met een feestelijke open dag.

Lekker veel licht, ruimte en speelgelegenheid voor de varkens

Varkensstallen in Nederland moeten tegenwoordig voldoen aan strenge eisen. Zo krijgen Nederlandse varkens meer ruimte om te leven dan elders in de wereld en zijn alle Nederlandse stallen voorzien van speelgoed en gezond daglicht. Ook gelden er strenge regels voor de uitstoot van geur, stof en ammoniak. De familie Peer uit Beuningen biedt haar varkens in hun nieuwe stal 25% meer ruimte. Bovendien krijgen de dieren een dikke laag strooisel om lekker in te kunnen luieren en wroeten. Omdat het strooisel veel vocht opneemt, ontstaat er in de Wroetstal alleen nog maar vaste mest. Als de mest wordt gebruikt in de land- en tuinbouw heeft het een positieve invloed op het bodemleven en verhoogt het, het organisch stofgehalte in de grond. Mest uit de Wroetstal is daardoor extra waardevol. Door de dikke laag strooisel blijven de dieren lekker warm en hoeft de stal niet verwarmd te worden. De Wroetvarkens leven in groepen en worden niet gecastreerd. De Wroetvarkens worden gevoerd met granen uit de eigen regio om zo het transport veel mogelijk te beperken.

 

Consumenten dagelijks welkom om varkens te kijken via gloednieuwe zichtruimte

De familie Peer investeerde in een speciale zichtruimte in hun nieuwe varkensstal. De zichtruimte is gratis toegankelijk. Via een grote glazen wand kunnen consumenten er elke dag van zonsopgang tot zonsondergang, naar de varkens kijken. De zichtstal geeft een uniek uitzicht op de vleesvarkens. In de nieuwe vleesvarkensstal van de familie Peer zijn veel investeringen te zien die ook in gangbare varkenshouderijen worden gedaan. De varkens profiteren ’s zomers en ’s winters van een aangename temperatuur en lekker veel gezonde, frisse lucht. Daarvoor zorgt een compleet computergestuurd klimaatsysteem. In de nieuwe vleesvarkensstal is ook het automatische voersysteem te zien dat er voor zorgt dat elk opgroeiend varken, een uitgebalanceerde portie voer krijgt die past bij zijn of haar leeftijd. De familie Peer investeerde in een Biologische Luchtwasser die 85% ammoniak, stof en geur uit de stal filtert. Daardoor veroorzaakt de stal, geen overlast in haar omgeving.

 

Iedereen welkom tijdens grote open dag op zaterdag 11 juli

Het vlees van het Wroetvarken wordt verkocht via slagerijen door heel Nederland. Tijdens de open dag zijn de eerste varkens te zien die lekker spelen en luieren in het strooisel. De familie Peer, varkenshouders uit de buurt en hun toeleveranciers vertellen graag over de varkenshouderij. Bezoekers kunnen op 11 juli vlees van de Wroetvarkens proeven. Voor kinderen is er een coole skelterbaan. De open dag aan de Bijsterhuizenstraat 12 in Beuningen duurt op zaterdag 11 juli van 10.30 tot 16.00 uur.  Kijk voor meer informatie op facebookpagina “Varkenshouderij Peer” of op www.wroetvarken.nl.

  • DeGelderlander.nl: “Kennis maken met spelende wroetvarkens” (artikel), 3-07-2015
    peer

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.