Varkens Vandaag

Varkens Vandaag brengt het echte verhaal in de media

De familie Workel-Doeschot nodigt boeren en burgers uit tijdens haar open dag in hun nieuwe toekomstgerichte vleesvarkensstal op 10 juli in Ambt Delden

| Geen reacties

Lekker klimmen en de wereld van boven bekijken door speciale hoogslapers

In Ambt Delden bouwde de familie van Workel-Doeschot een gloednieuwe vleesvarkensstal die voldoet aan de allernieuwste eisen voor de varkenshouderij. Een moderne stal bovendien die extra veel speel- en leefruimte biedt aan de dieren en het milieu niet belast. De stal geeft onderdak aan de biggetjes die op hun eigen bedrijf worden geboren. De familie Workel-Doeschot bouwde speciale hoogslapers voor haar varkens in de nieuwe stal. Net als kinderen, vinden opgroeiende varkens het heerlijk om te klimmen en de wereld van bovenaf te bekijken. In de nieuwe stal zijn daarom plateau’s gebouwd die de varkens kunnen bereiken door speciale varkenstrappen te beklimmen. De hoogslapers zijn heerlijk om te slapen, te relaxen of zomaar te genieten van het uitzicht over de rest van de stal. De stallen zijn uitgevoerd met extra veel varkensspeelgoed om het varkens echt naar hun zin te maken. Wie de stal bezoekt zal het meteen opvallen hoe hoog en vol natuurlijk daglicht de stal is. Daarvoor zorgen de licht doorlatende vensters in het dak. Ze bezorgen de dieren een natuurlijk dag- en nachtritme en maken de stal prettig om in te werken voor de boer en zijn medewerkers.

 

Slimme stal met extra veel licht, lucht, ruimte en speelgoed voor de dieren

Om het de jonge biggen echt naar hun zin te maken is er vloerverwarming in de ruimte voor de jongste dieren aangebracht. Daardoor genieten de jonge biggen van extra warmte en comfort. In de stallen heerst ’s zomers en ’s winters een aangename temperatuur voor de dieren en er wordt veel gezonde frisse lucht in de stal gebracht door het speciale klimaatsysteem. In de nieuwe vleesvarkensstal is ook het automatische voersysteem te zien dat er voor zorgt dat elk opgroeiend varken, de portie voer krijgt die past bij zijn of haar leeftijd. Daardoor groeien de dieren goed en blijven ze in topconditie. De varkens in het bedrijf van de familie Workel-Doeschot worden niet gecastreerd. De nieuwe stal van is verder voorzien van een biologische luchtwasser die 85% van alle ammoniak, stof en geur uit de stallucht filtert. Daardoor is de stal niet belastend voor haar omgeving.

 

Een dak vol zonnepanelen zorgt straks voor lekker veel duurzame energie

De familie Workel-Doeschot gaat binnenkort zonnepanelen plaatsen op het dak van haar varkensstal. Daarmee produceren ze lekker veel duurzame energie voor eigen gebruik en voor huishoudens die groene stroom afnemen. Tijdens de open dag is iedereen welkom. Er zijn heel veel toeleveranciers die bezoekers graag vertellen over de Nederlandse varkenshouderij. De open dag aan de Rijksweg 30 in Ambt Delden duurt op vrijdag 10 juli van 15.00 tot 19.00 uur. Vanwege de hygiëne-eisen in de varkenshouderij zijn er nog geen varkens aanwezig.

Het volgende is hierover in de pers verschenen:

 

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.