Varkens Vandaag

Varkens Vandaag brengt het echte verhaal in de media

De familie Martens nodigt boeren en burgers uit tijdens haar open dag in hun nieuwe duurzame en diervriendelijke vleesvarkensstal op 17 juli in Zundert

| 1 reactie

martens open dag

De familie Martens bouwde in Zundert een gloednieuwe toekomstgerichte stal vol innovatieve snufjes. De varkensstal wordt aanstaande vrijdag 17 juli geopend met een feestelijke open dag voor boeren en burgers. Een unieke kans om de stal van binnen te bekijken en om met eigen ogen te zien hoe varkens leven in de Nederlandse varkenshouderij.

Ruime stal vol licht, lucht en speelgoed voor varkens

In Zundert heeft de familie Martens een fokvarkensbedrijf. Er worden varkens voortgebracht die over de juiste eigenschappen beschikken om later een leven te leiden als moedervarken in een varkensbedrijf van een andere ondernemer. Om dit werk te kunnen doen moeten fokvarkenshouders over specialistische kennis en ervaring beschikken. Voor de mannetjesvarkens en andere varkens die wèl op dit bedrijf worden geboren maar niet worden geselecteerd voor een leven als moedervarken, bouwde de familie Martens een gloednieuwe vleesvarkensstal die voldoet aan de allernieuwste eisen voor de varkenshouderij. Een moderne stal die lekker veel speel- en leefruimte biedt aan de dieren en het milieu niet belast. Wie de stal bezoekt zal meteen zien dat er veel natuurlijk daglicht in de stal is. Daarvoor ervaren de dieren een natuurlijk dag- en nachtritme en is de stal prettig om in te werken voor de boer en zijn medewerkers. De stal is uitgevoerd met speciaal varkensspeelgoed om het varkens echt naar hun zin te maken. In de stallen heerst ’s zomers en ’s winters een aangename temperatuur voor de dieren en er wordt veel gezonde frisse lucht in de stal gebracht door het speciale klimaatsysteem.

 

Duurzaam varkensvoer van overgebleven voedselstromen

Een biologische luchtwasser filtert ammoniak, geur en stof uit de stal. Daardoor is de stal niet belastend voor haar omgeving. Bijzonder aan het bedrijf van de familie Martens is de manier waarop ze hun varkens voeren. Bij de friet-, bier- en kaasfabriek, koopt ze overgebleven aardappelschillen, graan- en melkresten (wei). Reststromen die wel geschikt zijn als varkensvoer maar niet door mensen gegeten worden. In haar brijvoerkeuken maakt de familie van al deze duurzame ingrediënten, gezond en lekker voer voor haar varkens. Dat is overigens nog wel een speciaal werk dat kennis van voedingsstoffen, ingrediënten en voer samenstellen vergt. Door precies de juiste verhoudingen, vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen te gebruiken, krijgen alle dieren in de stal het voer dat exact voldoet aan hun eisen, wensen en smaak. Zo groeien ze voorspoedig op en blijven ze in topconditie.

 

Meer informatie

Tijdens de open dag bij de familie Martens is iedereen welkom. Er zijn veel toeleveranciers en de familie Martens zelf die bezoekers graag vertellen over de Nederlandse varkenshouderij. De open dag aan de H vd Hoevenstraat 5a in Zundert begint op vrijdag 17 juli vanaf 18.00 uur.

 

Eén reactie

  1. Het lijkt me toch het diervriendelijkst, als er helemaal geen vlees wordt gegeten. Hoe ‘goed’ de dieren het ook hebben, ze moeten het uiteindelijk met de dood bekopen.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.