Varkens Vandaag

Varkens Vandaag brengt het echte verhaal in de media

Bart van Kerkhof opent duurzaamste en meest diervriendelijke varkensbedrijf met grote open dag op vrijdag 24 juli in Wintelre

| 1 reactie

Bart van Kerkhof opent duurzaamste en diervriendelijkste varkenshouderij van Nederland in WintelreNa jaren van voorbereiden bouwde Bart van Kerkhof één van de duurzaamste en diervriendelijkste varkenshouderijen van Nederland. De stallen komen in de plaats van verouderde stallen die hij in Wintelre kocht en afbrak. In de nieuwe stal krijgen moedervarkens rond en na hun bevalling meer bewegingsruimte. De nieuwe varkenshouderij produceert straks zelf alle duurzame energie die het nodig heeft om optimaal voor haar dieren te zorgen. Een innovatief klimaatsysteem biedt de dieren het hele jaar een comfortabel en constant stalklimaat. Zo blijven de dieren extra gezond en in topconditie.

Veel licht, ruimte en een heerlijk klimaat om het varkens naar de zin te maken

Tijdens de open dag op vrijdag 24 juli is de gloednieuwe zeugenstal van de familie Van Kerkhof te zien. Daar worden de biggetjes geboren die later opgroeien tot volwassen varkens in de vleesvarkensafdeling van dit bedrijf. De nieuwe zeugenstallen zijn licht door de energiezuinige led verlichting en een grote lichtstraat die veel daglicht in de stal laat. De varkens ervaren daardoor een natuurlijk dag en nachtritme. De nieuwe stal van Bart van Kerkhof is voorzien van een luchtwasser die 85% van alle ammoniak en 85% stof en geur uit de stallucht filtert. Daardoor is de nieuwe stal van Van Kerkhof niet belastend voor haar omgeving. De luchtwasser speelt bovendien een cruciale rol in het innovatieve en duurzame klimaatsysteem dat de dieren het hele jaar een stabiel stalklimaat biedt. Via de luchtwasser wordt de lichaamswarmte van varkens terug gewonnen uit de uitgaande ventilatielucht. Deze warmte gebruikt de varkenshouder om de ruimtes van de pasgeboren en jonge biggen te verwarmen. In de winter wordt deze warmte bovendien gebruikt om de koude buitenlucht voor te verwarmen, nog voordat deze als frisse ventilatielucht de stal binnen gaat. Op warme zomerdagen worden de varkens gekoeld met een speciaal nevelsysteem. Met het innovatieve klimaatsysteem profiteren de varkens van extra comfort en gezondheid zonder dat het extra gas of elektra kost. De gasaansluiting wordt zelfs helemaal verwijderd.

 

Meer ruimte voor moedervarkens rondom hun bevalling

In de zeugenstal van Van Kerkhof is veel aandacht voor het welzijn van de moedervarkens en de pasgeboren biggen. Samen met zijn leverancier voor huisvestingssystemen en de nieuwste inzichten op het gebied van de varkenshouderij, ontwikkelde Bart van Kerkhof zelf een nieuw flexibel huisvestingssysteem waarbij de moedervarkens veel meer ruimte en vrijheid krijgen rond hun bevalling. Voor de pasgeboren biggetjes zijn er lekkere warme biggennestjes met de geur van hun moeder. Na het drinken bij hun moeder, kiezen de dieren deze plek om te slapen en te soezen. Voor de pasgeboren biggen zijn deze nestjes veilig en geborgen. Ze lopen geen gevaar om per ongeluk terecht te komen onder het zware lichaam van hun moeder die vrij in het kraamhok loopt. Bart Van Kerkhof beproefde het innovatieve huisvestingssysteem voor zijn zeugen de afgelopen tijd met succes op kleine schaal. Als de jonge biggen op eigen benen kunnen staan, blijven ze samen met hun broertjes en zusjes bij elkaar in hun geboortehok om daar samen op te groeien. Ook dat maakt het nieuwe huisvestingssysteem bijzonder. Omdat de dieren niet hoeven te verhuizen ervaren ze meer rust en veiligheid. Opgroeien op je geboorteplek met je broertjes en zusjes, betekent ook minder contact met ziekteverwekkers. Ook daardoor blijven de varkens extra gezond. Na hun kraamtijd verhuizen de moedervarkens naar grote ruime groepsverblijven waar ze lekker kunnen scharrelen met elkaar. De varkens op het nieuwe bedrijf van Van Kerkhof drinken Brabants bronwater dat de familie er zelf wint. Daardoor doet het bedrijf geen beroep op kostbaar drinkwater. De vergunningen voor de nieuwe stal van de familie Van Kerkhof kwamen als één van de eersten in Brabant tot stand volgens de Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij. Dit is een nieuw instrument dat stuurt en stimuleert dat een veehouderij zorgvuldig is en daarmee goed past in haar omgeving. De BZV is gebaseerd op de denklijn dat ontwikkelruimte verdiend moet worden, maar niet onbegrensd is.

 

Meer informatie

De open dag in de nieuwe zeugenhouderij bij de familie Van Kerkhof is toegankelijk voor iedereen en wordt gehouden op vrijdag 24 juli van 13.00 tot 18.00 uur aan de Kreiel 14 in Wintelre. Tijdens de open dag kunnen gasten vlees proeven, genieten van boerenspellen en deelnemen aan rondleidingen die worden verzorgd door collega varkenshouders uit Oirschot en De Beerzen.

Over dit bericht is het volgende in de pers verschenen:

Eén reactie

  1. Pingback : Duurzame varkenshouderij

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.