Varkens Vandaag

Varkens Vandaag brengt het echte verhaal in de media

Boeren twitteren collectief vanaf het erf

| Geen reacties

@Boerburgertweet wil burger en boeren met elkaar verbinden
Boeren twitteren collectief vanaf het erf
Nederlandse boeren gaan vanaf komende week collectief twitteren over hun dagelijkse werk en leven. Zij hebben zich op Twitter verenigd onder de naam ‘Boer en Burger Tweetmeet’. Het twitteraccount van waaruit getwitterd zal worden heet: @Boerburgertweet.
Doel is om de burger beter te informeren over het leven en werk als boer én de burger op een begrijpelijke manier uitleg te geven over de agrarische sector. Zo willen de boeren de burger meer kennis geven over wat een boer dagelijks doet en meemaakt. De tweets zullen bestaan uit tekst, video’s en foto’s.
Boeren wisselen elkaar af Via @Boerburgertweet wisselen boeren elkaar wekelijks af. Elke boer twittert steeds een week lang, elke dag over zijn/haar werk, bedrijf en gezin. Tientallen boeren hebben zich al gemeld om mee te doen. ‘De ene week twitter een varkenshouder, de andere week een melkveehouder, dan weer een bollenteler of vee-transporteur en ga zo maar door’, licht initiatiefneemster Caroline van der Plas toe. ‘Zo krijgt de burger een breed beeld van de Nederlandse agrosector. De boeren zullen op een begrijpelijke en tegelijk heel persoonlijke manier informatie en uitleg geven over hun werk en de keuzes die zij maken. Wij willen hiermee ook een gezicht geven aan de Nederlandse boer en verlagen op die manier hopelijk de drempel voor burgers om met boeren persoonlijk contact te zoeken zelf een kijkje te nemen bij een bedrijf.’
Van der Plas is ook initiatiefneemster van @Boerentweetmeet, die inmiddels bijna 1.000 volgers heeft. ‘Met de Boerentweetmeets (ontmoetingsdagen met een mix van kennisdelen en socializen) breng ik twitterboeren met elkaar in contact. Met @Boerburgertweet doe ik iets soortgelijks, maar dan om boeren en burgers aan elkaar te verbinden.’
Van der Plas hoopt met het @Boerburgertweet verder mee te helpen aan een positief imago van de Nederlandse landbouw en haar boeren. ‘Door open en eerlijk te laten zien wat je doet, creëer je begrip, maatschappelijke waardering en maatschappelijke acceptatie. En minstens zo belangrijk: boeren krijgen zo ook beter inzicht in de vragen en wensen van burgers, omdat zij via @Boerburgertweet rechtstreeks contact hebben met die burger’, aldus Van der Plas.
Collectief Zij gelooft in de kracht van het collectief. ‘Veel boeren zijn individueel al heel actief op Twitter om te laten zien waar zij mee bezig zijn. Boeren zijn daarin best uniek als beroepsgroep. Er is bijna geen andere beroepsgroep die zo actief twittert vanaf de werkvloer. De tweets die zij plaatsen onder hun eigen naam, zullen zij ook blijven plaatsen, maar door óók als collectief met de burger te communiceren kunnen we nóg meer mensen bereiken’, is Van der Plas van overtuigd.
Persoonlijke titel Van der Plas is communicatie- en pr-medewerker is bij de Nederlandse Vakbond Varkenshouders maar dit initiatief heeft zij op persoonlijke titel opgericht. ‘Ik neem het al langer op voor de boer. In mijn ogen krijgen zij namelijk veel te weinig waardering van de maatschappij en de politiek. Ik wil graag zoveel mogelijk doen om de Nederlandse boer in een positief daglicht te zetten. Zij zijn immers onze voedselproducent en zorgen er voor dat wij elke dag veilig voedsel op tafel hebben staan. Boeren dragen voor miljarden bij in de Nederlandse economie en werken efficiënter, duurzamer,
dier- en milieuvriendelijker dan waar dan ook in de wereld. Nederland zou apetrots moeten zijn op haar boeren.’
Caroline van der Plas nodigt alle boeren en burgers uit om het Twitteraccount @Boerburgertweet te volgen en roept boeren, die zich willen aansluiten als twitteraar bij @Boerburgertweet, op om zich te melden. ‘Alle boeren zijn welkom, wij maken geen onderscheid in type boer of soort bedrijf. Hoe meer twitterboeren, hoe beter’, aldus Van der Plas. Boeren die zich willen aanmelden, kunnen dit doen via: carolinevanderplas@outlook.com of via @Boerburgertweet.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.