Varkens Vandaag

Varkens Vandaag brengt het echte verhaal in de media

Kom gezellig varkens kijken tijdens het Weekend van het Varken bij de Vaartsehoeve in Dongen

| Geen reacties

_O8I0081

Zaterdag 12 en Zondag 13 september

 

Tijdens het Weekend van het Varken kan iedereen bij 35 varkensbedrijven in heel Nederland varkens komen kijken en er zelf ontdekken hoe varkens leven en hoe boeren elke dag voor hen zorgen. In Dongen is iedereen op zaterdag 12 en zondag 13 september welkom op het varkensbedrijf van de familie Lodewijks. Astrid en Christiaan geven uitleg over de Nederlandse varkenshouderij en organiseren allerlei gezellige activiteiten op hun erf.

 

Varkens kijken, biggen knuffelen en lekker spelen op het boerenerf

Moderne varkenshouders willen graag laten zien hoe ze voor varkens zorgen. Daarom organiseert de stichting Varkens in Zicht voor de achtste keer het Weekend van het Varken. Tijdens dit weekend stellen overal in Nederland varkenshouders hun bedrijven open om hun passie voor varkens, met het publiek te delen. Zo stellen Astrid en Christiaan Lodewijks hun bedrijf met vleesvarkens open voor het publiek. Je  ziet er hoe jonge biggen opgroeien tot volwassen varkens die klaar zijn voor de slacht. De varkens die nu op deze boerderij leven, komen er als ze 10 weken oud zijn. De varkens wegen dan ongeveer 25 kilo. In 4 maanden tijd groeien de varkens 90 kilo. Dan worden ze verkocht voor het vlees dat onder andere wordt afgezet via de eigen boerderijwinkel. In de educatieve kijkstal van de Vaartsehoeve kunnen bezoekers elke dag zien wat de varkens eten, hoe ze luieren en spelen met het speciale varkensspeelgoed. De Vaartsehoeve is een voorbeeld van een bedrijf dat vanwege haar ligging onvoldoende mogelijkheden had om zich verder te ontwikkelen. Door minder varkens te houden en het vlees van haar eigen varkens zelf voor een eerlijke prijs te verkopen vanuit de boerderijwinkel, kon het bedrijf blijven bestaan.

 

Vlees proeven tijdens barbecuewedstrijd met 10 beste teams van Europa

Op het erf van de Vaartsehoeve aan de Vaartweg 131, is tijdens het Weekend van het Varken extra veel te beleven. Zo is er een Amerikaanse markt. Kinderen kunnen er knuffelen met biggen en spelen in de zandbak en op het springkussen. Op zondag geeft de jeugdbrandweer demonstraties en mogen kinderen zelf spuiten met de brandweerslag  of boogschieten. Tijdens het Weekend van het Varken wordt er op het erf van de Vaartsehoeve, voor het eerst in Noord-Brabant, een officiële Amerikaanse barbecuewedstrijd gehouden waaraan onder andere de tien beste barbecueteams van Europa deelnemen. Bezoekers kunnen zien en proeven hoe het vlees van de Vaartsehoeve volgens het principe van slow cooking, langzaam wordt bereid.  Dat gebeurt met allerlei bijzondere barbecues. Het Weekend van het Varken is op zaterdag 12 en zondag 13 september gratis te bezoeken en duurt van 10.00 tot 17.00 uur.

 

Het hele jaar door varkens kijken in de educatieve zichtstal

Overigens kun je bij de Vaartsehoeve en 25 andere bedrijven in Nederland het hele jaar door gratis en zonder afspraak varkens bekijken in een speciale kijkruimte. De adressen en openingstijden van deze en andere zichtstallen in Nederland vind je op www.stapindestal.nl. Je vindt daar ook de adressen van andere varkenshouders die meedoen aan het Weekend van het Varken.

Het volgende hierover is verschenen in de media:

  • Barbecuewedstrijd in weekend van het varken (video)

 

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.