Varkens Vandaag

Varkens Vandaag brengt het echte verhaal in de media

Gezellig varkens kijken tijdens het Weekend van het Varken bij Kijkboerderij ’t Rundal in Eersel

| Geen reacties

IMG_3464

 

Op zaterdag 12 en zondag 13 september kan iedereen bij 35 varkensbedrijven in heel Nederland varkens komen kijken en er zelf ontdekken hoe varkens leven. In Eersel is iedereen welkom bij de familie van der Aalst van kijkboerderij ’t Rundal op zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

 

Steeds nieuwe snufjes om het dieren nóg beter naar hun zin te maken

Moderne varkenshouders willen graag laten zien hoe ze voor varkens zorgen. Daarom organiseert de stichting Varkens in Zicht voor de negende keer het Weekend van het Varken. Tijdens dit weekend kun je overal in Nederland varkensbedrijven bezoeken. Bij ’t Rundal ontvangt de familie Van der Aalst kinderen en volwassenen om er te leren over de varkenshouderij, de dieren en het voedsel dat ze produceren. Het publiek kan er een speciale educatieroute volgen langs de kraamzeugen en pasgeboren biggetjes. Iedereen kan zien dat de moedervarkens verblijven in speciale hokken met een beweegbare vloer. Die vloer is zo ontworpen dat pasgeboren biggetjes niet per ongeluk onder hun moeder kruipen als ze gaat staan. Ze zouden dan kunnen bezwijken onder haar enorme gewicht. Zo biedt de boer de dieren zoveel mogelijk veiligheid. Er is te zien hoe de biggen bij hun moederen drinken en al snel zelf leren om vast voedsel te eten. Daarna komen de speelse gespeende biggen die al helemaal op eigen benen staan. In lichte ruime hokken spelen ze met elkaar en het speciale speelgoed dat de boer ze geeft. De vleesvarkensstal is zo ingericht om varkens uiteindelijk op te laten groeien tot flinke dieren van ruim 100 kilo. Ze zijn dan klaar om naar de slachterij te gaan.

 

Genieten van leuke en educatieve activiteiten op het boerenerf

Bijzonder aan het bedrijf van de familie van der Aalst is dat zij een echt varkensmuseum hebben. Daar ontdek je hoe er vroeger voor varkens werd gezorgd. Er is ook te zien hoe boeren en wetenschappers steeds weer nieuwe snufjes bedenken om nog beter voor de dieren te zorgen. Tijdens het Weekend van het Varken mogen bezoekers biggen knuffelen. Voor de kinderen is er een overdekte speelruimte en zijn er allerlei spelletjes uitgezet in het weiland. Overigens kunt u bij 25 speciale zichtstallen in Nederland, het hele jaar door gratis en zonder afspraak varkens bekijken in een speciale kijkruimte. De adressen en openingstijden van deze zichtstallen vindt u op www.stapindestal.nl.  U vindt daar ook meer informatie over het Weekend van het Varken op andere bedrijven in Nederland. U vindt kijkboerderij ’t Rundal aan de schadewijk23 in Eersel. U bent daar op 12 en 13 september welkom van 11.00 tot 17.00 uur www.kijkboerderij.nl.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.