Varkens Vandaag

Varkens Vandaag brengt het echte verhaal in de media

Kom gezellig varkens kijken tijdens het Weekend van het Varken bij het duurzame Vleesvarkensbedrijf Driessen in Lierop op zaterdag 12 en zondag 13 september

| Geen reacties

A43X2088

 

Op zaterdag 12 en zondag 13 september kan iedereen bij 35 varkensbedrijven in heel Nederland varkens komen kijken en er zelf ontdekken hoe varkens leven. In Lierop is iedereen welkom bij Vleesvarkensbedrijf Driessen. Daar geven de medewerkers uitleg over de Nederlandse varkenshouderij. Er is een innovatieve installatie te zien die energie voor 1800 huishoudens maakt uit mest en een higtech voerkeuken die gezonde voeding maakt voor varkens uit reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie. U bent hier op beide dagen welkom van 12.00 tot 17.00 uur.

 

Duurzame varkenshouderij maakt energie voor 1800 huishoudens

Moderne varkenshouders willen graag laten zien hoe ze voor varkens zorgen. Daarom organiseert de stichting Varkens in Zicht voor de achtste keer het Weekend van het Varken. Tijdens dit weekend kun je overal in Nederland varkensbedrijven bezoeken. In Lierop is de duurzame Vleesvarkenshouderij Driessen geopend voor het publiek. Op deze varkenshouderij worden 7000 vleesvarkens gehouden. De varkens worden niet op deze boerderij geboren, maar komen als ze ongeveer tien weken oud zijn en ongeveer 25 kilo wegen. Ze groeien er in vier maanden op tot volwassen varkens die verkocht worden voor het vlees. De boerderij van de familie Driessen een duurzame varkenshouderij. Het voer voor hun varkens produceert Vleesvarkensbedrijf Driessen in haar eigen hightech brijvoerkeuken. Ze koopt reststromen uit de voedingsindustrie die anders in vuilverbrandingsovens zouden verdwijnen. Vleesvarkensbedrijf Driessen mengt bijvoorbeeld resten brood, gebak, pasta en snoep uit de voedingsmiddelenindustrie en tarwegist uit de ethanolfabriek met vitaminen, mineralen en zelfgemalen tarwe, tot gezonde voeding voor haar varkens. Via een slimme biologische vergistingsinstallatie wekt Vleesvarkensbedrijf Driessen biogas op uit de mest van de varkens. Deze installatie is alleen op zaterdag 12 september te zien. Dit gas wordt gebruikt voor de verwarming van het bedrijf en het woonhuis. Het gas wordt bovendien gebruikt om mest om te zetten tot een waardevolle meststof die geëxporteerd mag worden naar gebieden in Duitsland. Daar is veel vraag naar mest voor de teelt van groenten. Het gas dat overblijft wordt omgezet naar elektriciteit voor het eigen bedrijf en nog eens 1800 huishoudens. Vleesvarkensbedrijf Driessen koopt dus geen gas en elektriciteit aan maar levert juist energie aan de energiemaatschappij.

 

Elke dag gratis en zonder afspraak varkens kijken in Lierop

Het Weekend van het Varken bij Vleesvarkensbedrijf Driessen aan de Lungendonk 14 in Lierop is gratis te bezoeken op zaterdag 12 en zondag 13 september van 12.00 tot 17.00 uur. Tijdens de open dag zijn alle onderdelen van het bedrijf goed te zien. Informatieborden leren u alles over deze duurzame varkenshouderij, het opwekken van energie uit mest en het maken van gezonde voeding uit reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie. Ook aan kinderen is tijdens de open dag gedacht. Het hele jaar door kunt u elke dag gratis en zonder afspraak naar de varkens kijken op deze boerderij en in één van de 25 speciale zichtstallen in Nederland. De adressen en openingstijden van deze zichtstallen vindt u op www.stapindestal.nl. U vindt daar ook de adressen en openingstijden van alle andere varkenshouders die meedoen aan het Weekend van het Varken.

 

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.