Varkens Vandaag

Varkens Vandaag brengt het echte verhaal in de media

Varkenshoudsters Manouk en Ashley Hogenkamp vertellen je alles over de Nederlandse varkenshouderij tijdens het Weekend van het Varken op zaterdag 12 september in Oudleusen (Dalfsen)

| Geen reacties

Varkenshoudster Manouk en Ashley vertellen je alles over de Nederlandse varkenshouderij tijdens het Weekend van het Varken in Dalfsen

 

Op zaterdag 12 en zondag 13 september kan iedereen bij 35 varkensbedrijven in heel Nederland varkens komen kijken en er zelf ontdekken hoe varkens leven. In Oudleusen (Dalfsen) is iedereen welkom bij de familie Hogenkamp. Manouk en Ashley geven er zelf uitleg over de Nederlandse varkenshouderij en organiseren allerlei leuke activiteiten. Je bent op zaterdag 12 september welkom van 10.00 tot 17.00 uur.

 

Een boerderij waarin alles draait om moedervarkens

Moderne varkenshouders willen graag laten zien hoe ze voor varkens zorgen. Daarom organiseert de stichting Varkens in Zicht elk jaar het Weekend van het Varken waarin je overal in Nederland varkensbedrijven kunt bezoeken. In Oudleusen stelt de familie Hogenkamp hun fokvarkenshouderij open voor het publiek. In hun bedrijf draait alles om moedervarkens en het laten geboren worden van gezonde, vitale biggetjes die later een leven gaan leiden als moedervarken in een zeugenbedrijf. Tijdens de open dag vertellen Manouk en Ashley Hogenkamp het publiek over hun werk in de varkenshouderij. De gasten kunnen er een blik werpen in de kraamstal waar pasgeboren biggetjes en hun moeders worden verzorgd. Bovendien is de groepshuisvesting te zien waarin de zwangere zeugen in groepen rondkuieren en relaxen. Elke zeug heeft een speciale chip in haar oor waarop alle gegevens staan over het dier en de levensfase waarin het zich bevindt. Daardoor kan de boer elk varken precies de juiste hoeveelheid en soort voer geven die zijn varkens gezond en in topconditie te houden. Tijdens de open dag zijn ook de speelse, opgroeiende biggen te zien die al helemaal zonder hun moeder kunnen leven in een speciale huisvesting met vloerverwarming. Ze groeien er uiteindelijk op tot ze oud genoeg zijn om het bedrijf te verlaten. Tijdens de open dag zijn ook de speelse, opgroeiende biggen te zien die al helemaal zonder hun moeder kunnen leven in een speciale huisvesting met vloerverwarming. Ze groeien er uiteindelijk op tot ze oud genoeg zijn om het bedrijf te verlaten.

 

Zelf duurzaam voer maken uit reststromen uit de voedingsindustrie

Er is de familie Hogenkamp veel aan gelegen om hun dieren gezond en in topconditie te houden. Elke zeug heeft daarom een speciale chip in haar oor waarop alle gegevens staan over het dier en de levensfase waarin het zich bevindt. Daardoor kan de boer elk varken precies de juiste hoeveelheid en soort voer geven die zijn varkens gezond en in topconditie te houden. De familie Hogenkamp investeerde in een hightech keuken waarin ze zelf voer bereid voor haar dieren. Tijdens de open dag kun je zien en ruiken dat ze daarvoor reststromen aankoopt uit de levensmiddelenindustrie zoals aardappelresten, snijresten van zalm, melk- en yogurtdranken en resten uit de Koopmans broodmeelfabriek. Waardevol voedsel dat anders in de vuilverbrandingsovens zou verdwijnen. De familie voegt aan de aangekochte grondstoffen, exact de juiste vitaminen, mineralen en voedingsstoffen toe om er gezonde voeding voor haar varkens van te maken.

 

Geniet van allerlei gezellige activiteiten op het boerenerf

Op het erf de familie Hogenkamp is tijdens het Weekend van het Varken van alles te beleven. Zo kun je er varkens knuffelen op het boerenerf en genieten van een hapje en een drankje. Kinderen kunnen er schilderen, schminken en springen op het springkussen. Het Weekend van het Varken in Oudleusen wordt gehouden aan Schapendrift 7a en is gratis te bezoeken op zaterdag 12 september van 10.00 tot 17.00 uur. Het hele jaar door kun je elke dag gratis en zonder afspraak naar de varkens kijken in één van de speciale zichtstallen in Nederland. De adressen en openingstijden van deze zichtstallen vind je op www.stapindestal.nl. Je vindt daar ook de adressen en openingstijden van alle andere varkenshouders die meedoen aan het Weekend van het Varken.

Hierover is verschenen in de media:

  • 1000 belangstellenden Hogenkamp: Dalfsennet (artikel) 13-9-15
  • Vechtdal leeft: Dag van het varken  (video) 16-9-15

 

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.