Varkens Vandaag

Varkens Vandaag brengt het echte verhaal in de media

Kom gezellig varkens kijken tijdens het Weekend van het Varken in Vinkel

| Geen reacties

Monique 9 vertelt haar klasgenoten alles over de varkenshouderij tijdens spreekbeurt in de stal

 

Op zaterdag 12 en zondag 13 september kan iedereen bij 35 varkensbedrijven in heel Nederland varkens komen kijken en er zelf ontdekken hoe varkens leven. In Vinkel is iedereen welkom bij IJsboerderij op de Nieuwekampen en Boerderijterras het Venster. De boeren en boerinnen organiseren allerlei gezellige activiteiten op hun erf.  

 

Varkens kijken en varkensrollade maken bij boerderijterras het Venster in Vinkel

Moderne varkenshouders willen graag laten zien hoe ze voor varkens zorgen. Daarom organiseert de stichting Varkens in Zicht voor de negende keer het Weekend van het Varken. Tijdens dit weekend kun je overal in Nederland varkensbedrijven bezoeken. Bij Boerderijterras het Venster aan de Vinkelsestraat 84 in Vinkel ontvangen Lambère en Mirella van de Ven het publiek op hun varkenshouderij. Daar leven 360 zeugen die een paar maal per jaar een nestje jonge biggetjes krijgen. Als de diertjes geboren worden kunnen ze al vrijwel meteen horen en lopen. Bij de familie kunnen gasten een blik werpen in twee kraamafdelingen. Met een beetje geluk zie je daar op 12 en 13 september biggetjes geboren worden. In een andere stal zie je grote zwangere zeugen toeven in de dragende zeugenstal. Ook hier zijn boeren uit de buurt om vragen van bezoekers te beantwoorden. Je kunt er biggetjes knuffelen en lekker spelen in de speeltuin en op het luchtkussen. Een paar maal per dag wordt er bij de familie van de Ven een speciale workshop gehouden waarbij bezoekers leren hoe ze zelf een rollade kunnen maken. Daar hoort natuurlijk ook proeven bij. Op het boerderijterras kun je heerlijk lunchen, een hapje en drankje nuttigen. Je bent hier op zaterdag welkom van 10.30 tot 17.00 uur en op zondag van 10.30 tot 18.00 uur.

 

Biggetjes knuffelen bij IJsboerderij op de Nieuwenkampen in Vinkel

Eddy en Sjannie Leeyen van IJsboerderij op de Nieuwenkampen, aan de Nieuwenkampen 34 in Vinkel, via speciale vensters in hun opfokstallen zien hoe biggetjes in hun bedrijf worden geboren en  opgroeien. De moedervarkens en hun kleine biggetjes worden elke dag verzorgd door boer Eddy en zijn zonen Guus, Stijn en Rens. Je ziet ze lekker luieren, eten, drinken, snuffelen en spelen met elkaar en het speciale varkensspeelgoed. Via een speciaal zichtvenster is een zeug met pasgeboren biggetjes van heel dichtbij te zien. Je ziet ze drinken bij hun moeder en over elkaar buitelen van speelsheid. Tijdens het Weekend van het Varken is er van alles te doen op het erf van Eddy en Sjannie. Bezoekers kunnen er biggetjes knuffelen, knutselen, koe melken, rondsnuffelen in grootmoeders winkeltje en genieten van hemels ijs. De familie Leeyen en boeren uit de buurt vertellen je graag over de varkenshouderij. Je bent hier beide dagen welkom van 11.00 tot 17.00 uur.

 

Het hele jaar door varkens kijken

Overigens kun je bij Op de Nieuwenkampen en Boerderijterras het Venster het hele jaar door een kijkje nemen in de stallen. Dat geldt ook voor 25 andere speciale zichtstallen in Nederland waar iedereen het hele jaar door gratis en zonder afspraak varkens kan bekijken in een speciale kijkruimte. De adressen en openingstijden van deze zichtstallen vindt u op www.stapindestal.nl.

Hierover verscheen in de media:

 

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.