Varkens Vandaag

Varkens Vandaag brengt het echte verhaal in de media

Stadsboer Arno trakteert zijn buitengewone varkens in Amsterdam-Noord op taart tijdens Werelddierendag

| Geen reacties

IMG_3392

Gasconne varkens moeten mens inspireren bewust met voedsel om te gaan

 

Wijs niet naar de boer, de supermarkt, de media of de politiek, maar bepaal zelf hoe varkens worden gehouden. Een groep Gasconne varkens op een voormalig sportveld in Amsterdam-Noord moet mensen inspireren om bewust met voedsel om te gaan. Om zijn Buitengewone varkens op Werelddierendag extra in de belangstelling te zetten, trakteert stadsboer Arno hen aanstaande zondag 4 oktober op een echte varkenstaart. Gemaakt door studenten bloemsierkunst uit overgebleven brood, snoep, groenten en fruit uit de voedingsindustrie. Ingrediënten die in de veehouderij ook al een tweede leven krijgen als ingrediënt voor varkensvoer. Lekker duurzaam dus.

Bepaal zelf hoe varkens leven door bewust met voedsel om te gaan

Iedereen gebruikt elke dag producten van het varken. Is het niet het stuk vlees op het bord, dan wel de ingrediënten van het varken die verwerkt worden in duizenden producten zoals tandpasta, shampoo of drukinkt. Nederlands varkensvlees is in principe goed maar twee jonge boeren, Willem Rienks en Stan Gloudemans willen laten zien hoe echt diervriendelijke en smaalvol varkensvlees er volgens hen uit ziet. Met hun initiatief Buitengewone varkens willen zij consumenten inspireren om bewuster om te gaan met voedsel. Het is de beste weg naar een duurzame en diervriendelijke veehouderij met een eerlijke prijs voor alle betrokkenen. Buitengewone varkens is een kleinschalig initiatief waarbij varkens in kleine groepen buiten worden gehouden. Er wordt gekozen voor locaties dichtbij de mens, zichtbaar voor iedereen. Mensen met hart voor de principes van het initiatief, passen op de dieren. In Amsterdam-Noord is dat stadsboer Arno. Veehouders zelf blijven verantwoordelijk voor de juiste zorg en gezondheid van de varkens. Er wordt gewerkt met langzaam groeiende varkensrassen met een vriendelijk karakter zodat ze goed benaderbaar zijn door mensen. Het vlees van de dieren is heeft een mooie structuur en is lekker mals van smaak. De varkens die buiten naar hartenlust kunnen wroeten, spelen en scharrelen in de modder, ervaren veel dierwelzijn. De dieren worden gevoerd met tarwe, rogge, gras en eigen “wroetsel”. De varkens worden geslacht door twee kleinschalige, nog zelf slachtende slagers. Zij verwerken het vlees tot pakketten met vers vlees, gedroogde worsten en hammen. Dat wordt verkocht aan consumenten die bereid zijn een compleet vleespakket in één keer af te nemen en daar een eerlijke prijs voor te betalen.

Stadsboer Arno trakteert zijn buitenvarkens op 4 oktober rond 15.00 uur

De Buitengewone varkens leven op voormalig sportpark De Melkweg, waar het stadslandbouwinitiatief Noord-Oogst wordt ontwikkeld. Nabij een korfbalveld en een kinderopvanglocatie wroeten en spelen de varkens. Hier is ook een winkeltje en een restaurant waar producten van de varkens genoten kunnen worden. Aanstaande zondag 4 oktober is iedereen welkom om rond 15.00 uur te komen kijken hoe de Buitengewone varkens genieten van de speciale varkenstaart aan de Meteorenweg 272 in Amsterdam-Noord.

 

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.