Varkens Vandaag

Varkens Vandaag brengt het echte verhaal in de media

De familie Leijten uit Terheijden trakteert haar buitengewone varkens op taart tijdens Werelddierendag

| Geen reacties

taart1

Gasconne varkens moeten mens inspireren bewust met voedsel om te gaan

 

Wijs niet naar de boer, de supermarkt, de media of de politiek, maar bepaal zelf hoe varkens worden gehouden. Een groep Gasconne varkens leeft midden in een heerlijk ruim weiland bij de familie Leijten. Om haar Buitengewone varkens op Werelddierendag extra in de belangstelling te zetten, trakteert de familie hen aanstaande zondag 4 oktober op een echte varkenstaart. Gemaakt door studenten bloemsierkunst uit overgebleven brood, snoep, groenten en fruit uit de voedingsindustrie. Ingrediënten die in de veehouderij ook al een tweede leven krijgen als ingrediënt voor varkensvoer. Lekker duurzaam dus.

Bepaal zelf hoe varkens leven door bewust met voedsel om te gaan

Iedereen gebruikt elke dag producten van het varken. Is het niet het stuk vlees op het bord, dan wel de ingrediënten van het varken die verwerkt worden in duizenden producten zoals tandpasta, shampoo of drukinkt. Buitengewone varkens is een initiatief van twee jonge boeren, Willem Rienks en Stan Gloudemans die mening zijn dat het varkensvlees dat in Nederland door boeren wordt geproduceerd goed is. Zij willen laten zien hoe het meest diervriendelijke en smaakvolle vlees er uitziet. Zij willen consumenten inspireren om bewuster om te gaan met voedsel. Het is de beste weg naar een duurzame en diervriendelijke veehouderij met een eerlijke prijs voor alle betrokkenen. Buitengewone varkens is een kleinschalig initiatief waarbij varkens in kleine groepen buiten worden gehouden. Er wordt gekozen voor locaties dichtbij de mens, zichtbaar voor iedereen. Mensen met hart voor de principes van het initiatief, passen op de dieren. Veehouders zelf blijven verantwoordelijk voor de juiste zorg en gezondheid van de varkens. Er wordt gewerkt met langzaam groeiende varkensrassen met een vriendelijk karakter zodat ze goed benaderbaar zijn door mensen. Het vlees van de dieren heeft een mooie structuur en is lekker mals van smaak. De varkens die buiten naar hartenlust kunnen wroeten, spelen en scharrelen in de modder, ervaren veel dierwelzijn. De dieren worden gevoerd met tarwe, rogge, gras en eigen “wroetsel”. De varkens worden geslacht door twee kleinschalige, nog zelf slachtende slagers. Zij verwerken het vlees tot pakketten met vers vlees, gedroogde worsten en hammen. Dat wordt verkocht aan consumenten die bereid zijn een compleet vleespakket in één keer af te nemen en daar een eerlijke prijs voor te betalen.

De familie Leijten trakteert haar buitenvarkens op 4 oktober rond 15.00 uur

De Buitengewone varkens van de familie Leijten zijn te vinden op fietsafstand van Breda en Oosterhout aan de Munnikenhof 20 in Terheijden. Aanstaande zondag 4 oktober openen verschillende boerderijen aan de Munnikenhof hun deuren. De bedrijven organiseren allerlei activiteiten op hun erf. Ook bij de familie Leijten is die dag vanalles te doen. Rond 15.00 uur is te zien wat de varkens van hun taart vinden.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.