Varkens Vandaag

Varkens Vandaag brengt het echte verhaal in de media

Boer Gijsbers uit Loosbroek maakt als eerste veehouder ter wereld gebruik van nieuwe toepassing van speciale voertechniek

| Geen reacties

Boer Gijsbers uit Loosbroek geeft zijn varkens voortaan een dieet van uitgebalanceerde hapjes dankzij een nieuwe toepassing foto NedapBoer Gijsbers uit Loosbroek maakt als eerste veehouder ter wereld gebruik van nieuwe toepassing van de RFID waarmee wordt bespaard op het gebruik van grondstoffen

Varkensdieet van kleine, uitgebalanceerde hapjes blijkt gezonder en efficiënter

 

De familie Gijsbers in Loosbroek opent op zaterdag 31 oktober twee gloednieuwe stallen voor haar moedervarkens. In de nieuwe stallen gaat Willy Gijsbers als eerste varkenshouderij ter wereld, zijn zeugen voeden door gebruik te maken van een nieuwe toepassing van radiofrequentie identification (RFID). Zijn dieren krijgen voortaan heel vaak, een klein hapje uitgebalanceerde voeding dat precies past bij de situatie van elk afzonderlijk varken. Uit onderzoek blijkt dat het nieuwe eten, varkens gezonder houdt. De dieren benutten hun voedsel efficiënter waardoor veehouders aanzienlijk besparen op het gebruik van grondstoffen. De nieuwe toepassing van RFID wordt naar verwachting de wereldwijd toonaangevend in de veehouderij.

Exact de juiste hoeveelheid energie en voedingsstoffen in elk uitgebalanceerd hapje

Dankzij wetenschappelijk onderzoek weten we steeds meer over de invloed van voeding op de gezondheid, conditie en het welbevinden van mensen en dieren. Varkenshouders maken fanatiek gebruik van al deze kennis. Ze passen de wetenschap toe om varkens zo gezond en efficiënt mogelijk te voeren. Ze willen enerzijds zo min mogelijk grondstoffen gebruiken terwijl ze er anderzijds alles aan doen om hun dieren gezond en in topconditie te houden. De familie Gijsbers in Loosbroek gaat als eerste bedrijf ter wereld gebruik maken van de nieuwe toepassing van RFID die werd ontwikkeld door Nedap. Via een chip in het oor van elk moedervarken, verzamelt Gijsbers alle mogelijke gegevens van het dier zoals leeftijd, levensfase, eetgedrag en aantal en leeftijd van de biggetjes die het kreeg. Exact afgestemd op al deze factoren, krijgen de dieren voortaan heel vaak een uitgebalanceerd hapje met precies de juiste voedingsstoffen en energie geserveerd. Dat gebeurt zowel ’s nachts als overdag. Bovendien stimuleert het de dieren om vaak op te staan en in beweging te komen. Want bewegen is ook voor varkens heel gezond.

Grondstoffen besparen door efficiënter benutten van voedingstoffen

Gezonde voeding heeft een gunstig effect op de vruchtbaarheid, een gezonde zwangerschap, een goede melkproductie, de groei van jonge biggetjes en een gunstig herstel na de zwangerschap. Met behulp van zijn nieuwe voersysteem, kan boer Gijsbers al deze specifieke kennis over de invloed van voeding, eenvoudig toepassen op elk van zijn varkens. Zijn dieren zullen daardoor gemakkelijker zwanger raken en nog gezondere en vitalere biggetjes op de wereld zetten. Omdat de periode van melk drinken beter verloopt, zullen de biggetjes beter groeien en in goede conditie blijven. Onderzoek toont aan dat de dieren door hun dieet van kleine hapjes, hun voedingsstoffen een stuk efficiënter benutten. Daardoor is er minder voer nodig. Speciale software op de pc en de smartphone van boer Gijsbers helpt hem constant inzicht in het eetgedrag van zijn dieren te krijgen en zijn complete voersysteem te besturen. De nieuwe toepassing van RFID wordt volgens verwachting de nieuwe standaard voor het voeren van dieren in de veehouderij. Daardoor kan er in de toekomst vlees met minder grondstoffen worden geproduceerd.

Hierover is verschenen in de media:

  • MaaslandFM.nl (filmpje) 3-11-2015

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.