Varkens Vandaag

Varkens Vandaag brengt het echte verhaal in de media

Een dieet van kleine uitgebalanceerde hapjes voor de varkens van boer Gijsbers in Loosbroek

| Geen reacties

Boer Gijsbers uit Loosbroek geeft zijn varkens voortaan een dieet van uitgebalanceerde hapjes dankzij een nieuwe toepassing foto Nedap dankzij nieuwe toepassing van radiofrequentie identification technology

Wereldwijd eerste gebruiker van innovatieve technologie

De familie Gijsbers in Loosbroek opent op zaterdag 31 oktober twee gloednieuwe stallen voor haar moedervarkens met een open dag voor boeren en burgers. Tijdens de open dag is te zien hoe Willy Gijsbers als eerste varkenshouderij ter wereld, zijn zeugen een heel leven lang gaat voeren door gebruik te maken van een nieuwe toepassing van radiofrequentie identification (RFID). Zijn dieren krijgen voortaan frequent, een klein hapje uitgebalanceerde voeding dat precies past bij de leeftijd, levensfase, eetlust en actuele situatie van het moedervarken. Zo brengt Gijsbers de dieren in topconditie en benut hij kostbare voedingsstoffen zo efficiënt mogelijk. De nieuwe techniek stelt veehouders in staat aanzienlijk te besparen op grondstoffen.

Exact de juiste hoeveelheid energie en voedingsstoffen in elk hapje

Dankzij wetenschappelijk onderzoek weten we steeds meer over de invloed van voeding op de gezondheid, conditie en het welbevinden van mensen en dieren. Varkenshouders maken fanatiek gebruik van al deze kennis. Ze passen de wetenschap toe om varkens zo gezond en efficiënt mogelijk te voeren. Ze willen enerzijds zo min mogelijk grondstoffen gebruiken terwijl ze er anderzijds alles aan doen om hun dieren in topconditie te houden. De familie Gijsbers in Loosbroek gaat als eerste bedrijf ter wereld gebruik maken van een nieuwe toepassing van RFID. Via een chip in het oor van elk moedervarken, verzamelt Gijsbers alle mogelijke gegevens van het dier zoals leeftijd, levensfase, actueel eetgedrag en aantal en leeftijd van de biggetjes die het kreeg. Exact afgestemd op al deze factoren, krijgen de dieren voortaan, overdag en ’s nachts heel vaak een uitgebalanceerd hapje geserveerd. Daarin zitten precies de voedingsstoffen en hoeveelheid energie die het dier die dag nodig heeft. Omdat de dieren vaak een kleine portie voer voorgeschoteld krijgen, benutten ze alle voedingsstoffen extra efficiënt. Bovendien stimuleert het de dieren om vaak op te staan en in beweging te komen. Want bewegen is ook voor varkens heel gezond.

Grondstoffen besparen door efficiënter benutten van voedingstoffen

Door de moedervarkens volgens de nieuwe toepassing te voeren beïnvloed Gijsbers de vruchtbaarheid, een gezonde zwangerschap, een goede melkproductie, de groei van jonge biggetjes en het herstel na een zwangerschap zo gunstig mogelijk. Doordat de dieren hun voedingsstoffen heel efficiënt benutten, bespaart hij aanzienlijk op het gebruik van grondstoffen. Speciale software op de pc en de smartphone van boer Gijsbers geven hem constant inzicht in het eetgedrag van zijn dieren en de mogelijkheid om zijn complete voersysteem te besturen. Tijdens de open dag in de nieuwe zeugenstallen van Gijsbers kunnen bezoekers zien hoe varkens leven in de Nederlandse varkenshouderij. De stallen zijn licht, ruim en voorzien van speciaal speelgoed voor de varkens en warme biggennestjes voor de pasgeboren dieren. Tijdens de open dag zijn de familie Gijsbers en haar leveranciers aanwezig die graag de vragen van bezoekers beantwoorden. Voor de kinderen is er een springkussen en een drinkautomaat gevuld met ranja. De open dag wordt gehouden op zaterdag 31 oktober van 12.00  tot 17.00 uur aan de Nistelrodensedijk 1a. Iedereen is van harte welkom.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.