Varkens Vandaag

Varkens Vandaag brengt het echte verhaal in de media

Boerburgertweet gaat over de grens

| Geen reacties

elsVanaf 1-12-15 neem ik een week lang het account van Boerburgertweet waar. Mijn naam is Els Vermeulen en ik ben varkenshoudster in het Vlaamse Schore. Ik neem Nederland mee over grens voor een weekje ‘knorren’. Ik ben getrouwd met Filip Bonte en samen hebben wij twee kinderen: Matthijs en Arthur. Wij hebben een 300 zeugen. Een gedeelte van de biggen die de zeugen produceren blijft hier tot vleesvarken. De rest wordt verkocht aan een vaste afnemer die deze biggen dan grootbrengt tot vleesvarken. Naast de zeugen hebben we ook een akkerbouwtak die Filip voor zijn rekening neemt.

Misschien ook nog even vermelden dat ik geen agrarische achtergrond heb. Geen haar op mijn hoofd dacht eraan met een boer te trouwen, Laat staan te werken tussen dieren. Eerlijk gezegd: ik was bang van dieren. Ik ben begonnen met buitenshuis te werken en sporadisch even in de varkensstal de sfeer op te snuiven. Een aantal jaren later begon de microbe wat te kriebelen zodat ik het met mijn buitenshuize job begon te combineren. Een goeie 3 jaar geleden ben ik volledig gestopt met buitenshuis te werken en draai ik volledig mee op ons varkensbedrijf.

Gisteravond had een groep zeugen hun afsluitmaaltijd in het kraamstal. Vandaag is namelijk speendag. Dat betekent dat zeugen en biggen vanaf dan hun eigen gang gaan. Zeugen gaan dus naar de bronststal. Biggen naar de biggenstal. De ochtend van speendag is altijd zeer druk. Ik zal proberen alle stappen in het speenproces met u te delen.

Vanochtend eerst koffie en ontbijttafel klaargezet zodat de kinderen tijdig de deur uit kunnen. Daarna werkkledij aan, laarzen ontsmetten… We gaan onze werkdag starten!

Bedoeling is dat de kraamstal (waar de biggen zijn geboren en 4 weken hebben vertoefd bij hun moeder om sterke, gezonde speenbiggen te worden) tegen vanmiddag volledig leeg is. Eerst zijn de zeugen aan de beurt. Die doen een tussenstop in de stal hiernaast. Hiermee zijn we een tijdje zoet. Na hun tussenstopplaats gaan ze voor een 5-tal dagen logeren in het bronststal daar zullen ze hopelijk weer drachtig geraken.

Voordat de biggen de biggenstal in gaan, ga ik altijd even controleren of de temperatuur in orde is. Dan is het tijd om de voederbakken te vullen, zodat de biggen gelijk aan het eten kunnen in hun nieuwe onderkomen. Na het vullen van de bakken het papier en de plastic zak effenaan gesorteerd. Ik houd niet van een rommelboeltje. De voederpannetjes waarmee biggen in kraamstal leerden eten gaan naar de biggenstal om de biggen nog wat te verwennen.

Intussen is ons team versterkt met mijn schoonvader en mijn schoonmoeder. Samen verhuizen wij de biggen van de kraamstal naar de biggenstal (foto’s). Schoonvader zorgt voor het vervoer en schoonmoeder helpt mee de biggen uit de kraamhokjes te halen. Filip zorgt voor het in- en uitladen van de biggen.

Inmiddels is de kraamstal leeg, de decoratie is verwijderd en schoonouders zijn huiswaarts. Vanaf nu kunnen Filip en ik het terug samen. Nog even in de biggenstal gaan kijken om de sfeer op te snuiven. Ze zijn tevreden. En Filip, die is al volop bezig met de voorbereiding van de reinigingswerken.

Nu vlug de kookpotten vullen want er moet hier ook nog gegeten worden.

Tot later!

Vlaamse groeten,
Els Vermeulen, varkenshoudster in Schore (België)

Bron: Boerburgertweet

kijk hier het filmpje dat door FocusWTV is gemaakt op haar bedrijf is gemaakt

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.