Varkens Vandaag

Varkens Vandaag brengt het echte verhaal in de media

RIKILT Wageningen UR pleit voor kruidenkennisbank

| 1 reactie

varkeRIKILT Wageningen UR pleit voor kruidenkennisbank die helpt om varkens op een natuurlijke manier in topconditie te houden

Hulpmiddel bij het verder terugdringen van medicijngebruik

 

Knoflook, kamille, oregano en venkel zijn zo maar wat voorbeelden van kruiden die in de praktijk helpen om varkens gezond en in topconditie te houden. RIKILT onderdeel van het internationale kennisinstituut Wageningen UR pleit daarom voor een kennisbank waar boeren, voerfabrikanten en dierenartsen terecht kunnen voor vragen en advies over het gebruik van kruiden en natuurproducten voor varkens. Nederland zou daarmee een nieuwe troef in handen hebben om het medicijngebruik in de veehouderij nog verder terug te dringen.

Kruiden gezond alternatief om weerstand te verhogen en kwaaltjes te genezen

De Nederlandse varkenshouderij ondernam de afgelopen tien jaar fanatiek actie om het gebruik van medicijnen terug te dringen. Vooral door strengere hygiënemaatregelen, een ander management en het gebruik van voeding die de natuurlijk weerstand bij varkens verhoogt, daalde het medicijngebruik met 60% ten opzichte van 2009. Het terugdringen van medicijngebruik wordt maatschappelijk als een belangrijk streven gezien om te voorkomen dat bacteriën resistent raken tegen antibiotica. Volgens Maria Groot van RIKILT bestaat er daarom een grote behoefte aan alternatieven om dieren gezond en in topconditie te houden en om dieren op natuurlijke wijze te ondersteunen. Daarom doet het RIKILT al veel onderzoek naar het effect en de veiligheid van kruiden in de veehouderij. Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat kamille de weerstand en darmgezondheid bij varkens verbetert. Van knoflook en oregano is gebleken dat het de opname van vitaminen, mineralen en andere belangrijke voedingsstoffen bij varkens verbetert en varkens bovendien helpt beschermen tegen schimmels, virussen en bacteriën. Venkel blijkt goed te zijn voor de luchtwegen van varkens en bovendien te helpen om de spijsvertering bij jonge biggen op gang te houden. Om veehouders, voerfabrikanten en dierenartsen verder te helpen met de kennis en ervaring over deze en nog honderden andere kruiden en natuurproducten, wil RIKILT een kennisbank opzetten. Hierin wil ze haar eigen kennis en ervaring uit onderzoek gemakkelijk bereikbaar maken. Bovendien wil ze de kennisbank ook gebruiken om er kennis en ervaring van anderen te verzamelen en te delen. De inzet van kruiden en natuurproducten om varkens op een natuurlijke wijze gezond te houden, zou zo in een stroomversnelling kunnen raken. RIKILT gelooft dat het effectief gebruik van kruiden en natuurproducten bij kan dragen aan het nog verder terug dringen van het medicijngebruik in de veehouderij.

 

Stimuleringsvoucher van provincie Overijssel voor de opzet van de kennisbank

Het voorstel voor de kruidenkennisbank voor de varkenshouderij werd deze week gepresenteerd tijdens “Het beste idee van Varkensland” van het Veterinair Kenniscentrum Oost Nederland in Den Ham (Overijssel). Van de provincie Overijssel ontving RIKILT een stimuleringsvoucher die ze in gaat zetten voor de opstart van de kennisbank.

 

Hierover verscheen in de media:

  • Rikilt wil kennisbank voor kruidengebruik in de varkenshouderij, De Gelderlander, 26-2-2016 (artikel)

Eén reactie

  1. Op het eerste gezicht klinkt het goed, maar ik ben bang dat er uiteindelijk de gevolgen aan kleven dat ook hierin regels komen voor het gebruik van kruiden, waardoor dit weer ten nadele van de boer zal zijn.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.