Varkens Vandaag

Varkens Vandaag brengt het echte verhaal in de media

Vier de lente met pasgeboren biggetjes op de varkensboerderij v Universiteit Utrecht!

| Geen reacties

Vier de Lente met pasgeboren biggetjes op de varkensboerderij van Universiteit Utrechtht

Tweede paasdag gezellige open dag met tal van activiteiten

 

Op fietsafstand van de Utrechtse binnenstad leven varkens in een traditionele varkenshouderij. Hoewel de stal bedoeld is om aankomend dierenartsen op te leiden, lijkt de stal in alles op een moderne Nederlandse varkensboerderij. Dat willen de medewerkers en studenten Diergeneeskunde  graag laten zien met een echt lentefeest op tweede paasdag. Ze geven er uitleg over de varkenshouderij en organiseren allerlei leuke activiteiten op hun erf. Bovendien kunt u er op deze dag genieten van pasgeboren biggetjes. U bent welkom van 11.00 tot 13.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur.

 

Ontdek de varkenshouderij en geniet van gezellige activiteiten op het boerenerf

Net als Nederlandse varkensboeren, produceert Universiteit Utrecht varkensvlees met veel respect voor mens, dier en milieu. Dat gebeurt in de varkenshouderij van de faculteit Diergeneeskunde. De moedervarkens krijgen er een paar maal per jaar een nestje jonge biggetjes die opgroeien tot gezonde volwassen varkens. Zwangere zeugen leven er in grote groepen in het stro. Ze krijgen er elk hun eigen portie uitgebalanceerd voer geserveerd om hen gezond en in topconditie te houden. Daarvoor zorgt een chip in het oor van elk moedervarken en een computergestuurd voerstation. De zwangere varkens hebben een vrije uitloop naar buiten. Daar kunnen ze lekker kuieren en wroeten en eten van kuilgras. Universiteit Utrecht houdt haar varkens net als veel Nederlandse varkenshouders volgens het Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming. Dat betekent bijvoorbeeld dat de varkens die op dit bedrijf leven extra veel daglicht krijgen. Dat is prettig voor de varkens, de boer en zijn medewerkers. Voor de varkens is er extra veel ruimte en speelgoed. De biggetjes worden niet gecastreerd en de staartjes van de jonge biggetjes blijven langer. Op het erf van de universiteitsboerderij is tijdens het lentefeest van alles te beleven. Kinderen kunnen zich uitleven op het springkussen en zich mooi laten schminken. Geniet van koffie, thee en lekkere en gezonde varkensvleesproducten.

 

Rondleidingen door medewerkers en studenten

U kunt de boerderij van Universiteit Utrecht op tweede Paasdag 28 maart gratis bezoeken. Medewerkers en studenten leiden u persoonlijk rond. Vanwege de strenge hygiëneregels in de varkenshouderij, zijn de dieren alleen vanachter glas zichtbaar. U bent welkom aan de Jenalaan 19, 3584 CK Utrecht.

Het volgende is hierover verschenen in de media:

  • biggetjes kijken bij Faculteit diergeneeskunde: RTV Utrecht 28-3-2016 (artikel)

 

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.