Varkens Vandaag

Varkens Vandaag brengt het echte verhaal in de media

Open dag in de nieuwe toekomstgerichte vleesvarkensstal van de familie Ernst op vrijdag 22 april in Borculo

| Geen reacties

Reportage_170416_067kees  opendagDe familie Ernst nodigt iedereen uit om te komen kijken in hun nieuwe vleesvarkensstal op zaterdag 22 aprilOpen dag in de nieuwe toekomstgerichte vleesvarkensstal van de familie Ernst op vrijdag 22 april in Borculo

De familie Ernst bouwde in Borculo een gloednieuwe toekomstgerichte vleesvarkensstal vol innovatieve snufjes voor haar dieren. De stal waarin varkens kunnen leven volgens het Beter Leven Kenmerk van de Dierenbescherming, wordt aanstaande vrijdag 22 april geopend met een feestelijke open dag voor boeren en burgers. Iedereen kan de stal van binnen bekijken om te zien welke investeringen de familie heeft gedaan om het de dieren helemaal naar hun zin te maken en de omgeving zo min mogelijk tot last te zijn.

Veel aandacht voor gezondheid en dierwelzijn van de varkens

In Borculo bouwde de familie Ernst een gloednieuwe vleesvarkensstal die voldoet aan de allernieuwste eisen voor de varkenshouderij. Een moderne stal bovendien waarin de dieren extra veel speel- en leefruimte kan worden geboden en die het milieu niet belast. In de nieuwe stal groeien jonge biggen op tot volwassen dieren die klaar zijn voor de slacht. Wie de stal bezoekt zal het meteen opvallen hoe licht de nieuwe stal is. Daarvoor zorgt de grote lichtstraat over de lengte van de hele stal. Door het vele daglicht ervaren de dieren een natuurlijk dag- en nachtritme. Veel licht in de stal is bovendien prettig voor de ondernemer om in te werken. In de nieuwe stal worden de varkens gevoerd met een computergestuurd voersysteem. Daardoor krijgt elk dier exact de juiste hoeveelheid en soort voer om ze gezond te houden en goed te laten groeien. Omdat het drinkgedrag van varkens veel vertelt over hoe varkens zich voelen, meet de familie Ernst automatisch het drinkwater verbruik per afdeling. Het levert hen belangrijke informatie om nog beter voor hun dieren te zorgen. Een slim systeem voor vloerverwarming pompt warmte die ontstaat in de vloer van de grote volwassen varkens naar de afdeling van de allerkleinste biggen. Dat biedt de jonge biggen extra warmte en comfort.

 

Speciale luchtwasser filter ammoniak, geur en fijnstof uit de stal

De nieuwe varkensstal van de familie Ernst is uitgevoerd met een gecombineerde biologische luchtwasser. Die zorgt ervoor dat 90% van de ammoniak, 90% van de geur en 93% van de fijnstof uit de nieuwe varkensstal wordt gefilterd. De nieuwe stal levert daardoor geen overlast op voor de omgeving en de natuur. Een speciale wachtruimte voor varkens die klaar zijn voor hun reis naar de slacht, zorgt ervoor dat de dieren  rustiger in de vrachtwagen kunnen stappen. De familie Ernst leert haar varkens om hun behoefte te doen bij een mestspleet op een bepaalde plek in hun huisvesting. Daar kan de mest gemakkelijk weglopen in de mestput. Omdat de rest van de vloer bestaat uit een gesloten oppervlakte ervaren de varkens meer comfort en is er veel minder uitstoot van ammoniak. Daardoor ontstaat er een gezonder klimaat voor de boer en zijn dieren. De familie Ernst geeft veel om de natuur en het Achterhoekse landschap. Daarom plantte ze een houtsingel rond haar bedrijf. Die ontneemt het zicht op de stallen en biedt een goede leefomgeving aan vogels, vlinders en insecten. Rond de stallen laat de familie Ernst runderen grazen van het zeldzame Lakenvelder ras. De zwarte of roodbruine runderen fokt de familie zelf. Ze zijn herkenbaar aan de typische witte band om hun middel.

 

De open dag aan de Platvoetsdijk 20 in Borculo duurt op vrijdag 22 april van 13.00 tot 17.00 uur. Voor bezoekers is er een hapje en een drankje. Vanwege de hygiëne-eisen in de varkenshouderij zijn er wellicht nog geen varkens aanwezig.

 

Hierover verscheen in de media:

  • “Kijkje nemen in toekomstgerichte stal”; AchterhoekNieuwsBerkelland (krant en internet) 16-4-2016, (artikel)
  • Drone filmpje zie je (hier)

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.