Varkens Vandaag

Varkens Vandaag brengt het echte verhaal in de media

Gerrit en Ineke ter Haar uit Geesteren ontvangen prijs voor gezondste varkenshouderij

| 1 reactie

De familie Ter Haar ontvangt prijs voor gezondste varkenshouderij van Nederland uit handen van Yvonne Jaspers (2) Gerrit en Ineke ter Haar uit Geesteren ontvangen prijs voor gezondste varkenshouderij van Nederland uit handen van Yvonne Jaspers

 

Gerrit en Ineke Ter Haar hebben een zeugenbedrijf in Geesteren. Vanmiddag ontvangen zij de prestigieuze Agroscoopbokaal voor de gezondste en best presterende varkenshouderij van Nederland. Hun bijzondere prestatie werd bevestigd door een nieuw meet- en vergelijkingsinstrument dat de gezondheid van dieren en de bedrijfsprestaties van varkenshouderijen vergelijkt en aantoont. Gerrit en Ineke Ter Haar danken hun uitzonderlijke resultaten door elke dag met heel veel liefde, plezier en vakmanschap te zorgen voor de moedervarkens en de pasgeboren biggen in hun bedrijf.

 

Positieve instelling en veel tijd, liefde en vakmanschap voor de dieren

Gerrit en Ineke Ter Haar hebben een echt gezinsbedrijf in de varkenshouderij. Samen met hun twee zoons en een medewerker runnen zij hun zeugenhouderij waar biggetjes worden geboren die er op het bedrijf opgroeien tot ze oud genoeg zijn om op eigen benen te staan. Ze verhuizen dan naar een vleesvarkensbedrijf om verder te groeien tot ze klaar zijn voor de slacht. Het gezond en in topconditie houden van de dieren is voor elke varkenshouder ontzettend belangrijk. Daarom ontwikkelde voerfabrikant ForFarmers en farmaceutisch bedrijf Boehringer Ingelheim de Delta-score dat de gezondheid van dieren in varkenshouderijen meet, analyseert en met elkaar vergelijkt. Het programma helpt veehouders om nog beter voor hun dieren te zorgen. Want des te gezonder hun dieren, des te gezonder is over het algemeen het bedrijfsresultaat van varkenshouderijen. Gezonde voeding, hygiëne en een goede huisvesting van de dieren zijn belangrijk. Nog belangrijker is misschien wel het management op de bedrijven zelf. Daarom verzamelen veehouders tal van cijfers waaruit ze kunnen opmaken welke acties ze kunnen ondernemen om nog beter voor hun dieren te zorgen. Gerrit en Ineke Ter Haar werken consequent met deze cijfers. Het succes van hun bedrijf hebben ze daarnaast te danken aan hun positieve instelling. Ze stoppen heel veel tijd en energie in de pasgeboren biggetjes. Bovendien geven ze de dieren meer ruimte en speelgelegenheid volgens het sterrensysteem van de Dierenbescherming. Het werk in de kraamstal is vooral het werk van Ineke. Ineke kijkt goed naar het gedrag van de dieren en gebruikt zoveel mogelijk haar eigen moederinstinct. Ze zorgt er bijvoorbeeld voor dat elk dier goed drinkt bij de moeder. Zo krijgt het antistoffen, de juiste voedingstoffen en voldoende energie om te groeien en zich te ontwikkelen. Een goede start voor de jongste dieren is ontzettend belangrijk voor hun gezondheid op volwassen leeftijd. Gezonde varkens kunnen het voer dat ze eten optimaal besteden voor hun groei en ontwikkeling. Dat maakt weer dat bedrijven goede prestaties leveren met het gebruik van minder grondstoffen.

 

Landelijk meetinstrument toont topprestaties van Gerrit en Ineke Ter Haar aan

De Delta-score bevestigt dat het gezondheidsniveau op het bedrijf van Gerrit en Ineke Ter Haar het hoogst van alle Nederlandse deelnemers ligt. Zij ontvangen daarom op woensdagmiddag 18 mei de Agroscoopbokaal voor de gezondste varkenshouderij van Nederland uit handen van Yvonne Jaspers. De prijsuitreiking zal plaatsvinden op Jowi’s Zolder aan de Barneveldseweg 49a 6741 LJ in Lunteren.

 

Hierover verscheen in de media:

  • Achterhoek Nieuws Berkelland: “Yvonne Jaspers reikt prijs uit in Geesteren” 18-5-2016, (artikel)
  • BNR- nieuwsradio : Economisch gezien moeten we groeien willen we een inkomen halen” (radiofragment)

Eén reactie

  1. Gefeliciteerd (oud buurtjes ) wat een mooie prijs, het harde werken is beloond!

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.