Varkens Vandaag

Varkens Vandaag brengt het echte verhaal in de media

Varkensles voor basisscholieren

| Geen reacties

Kinderen van basisschool Prins Claus uit Nijmegen kregen varkensles bij Klasseboeren Bea en Toon Bosch in Horssen klasseboeren juni 2016

 

 

 

Varkenshouders Bea en Toon Bosch uit Horssen ontvangen op woensdag 1 juni kinderen van groep 7 van basisschool Prins Claus op hun zeugenbedrijf.

Bea en Toon hebben een opleiding gevolgd en zich opgegeven als Klasseboer.

Naast hun vak als varkenshouder ontvangen ze voortaan ook schoolkinderen om hen veilig en professioneel varkenslessen te geven. Dat is bijzonder omdat vanwege de strenge hygiëne-eisen in de varkenshouderij, niemand meer zo maar een varkensstal kan binnen wandelen.

Met eigen ogen zien waar het vlees op je bord vandaan komt

Bea en Toon Bosch vinden dat kinderen met eigen ogen moeten kunnen zien hoe varkens leven en waar het stuk vlees op hun bord vandaan komt. Daarom volgden zij een opleiding als Klasseboer en richtten zij hun bedrijf in om kinderen veilig en professioneel te ontvangen. Tijdens hun bezoek krijgen de kinderen uit groep 7 van basisschool Prins Claus speciale bedrijfskleding die er voor moet zorgen dat de varkens niet ziek worden door ziektekiemen van buiten de stal. Daarna gaan ze echt de stallen in. Ze nemen een kijkje in de dekstal waar ze de beer ontmoeten en de zeugen die binnenkort bevrucht worden. Bea en Toon leggen uit hoe boeren zien dat hun varkens zwanger zijn door speciale echoapparatuur te demonstreren. Ze vertellen de kinderen wat de varkens eten en hoe ze aan het eetgedrag van varkens kunnen zien of ze zich fit voelen. Bea en Toon vertellen ook dat spelen belangrijk is voor varkens en dat ze daarom speeltjes krijgen.

Bea en Toon zijn Klasseboeren die kinderen veilig en professioneel les geven

De kinderen nemen een kijkje in de stal met zwangere zeugen die er lekker vrij rondlopen en er in grote groepen leven. In de kraamafdeling waar biggetjes worden geboren krijgen ze uitleg over de eerste periode in het leven van varkens en over de tijd dat ze er met hun moeder verblijven en nog melk drinken. Na zeven weken als de dieren zijn gegroeid van ongeveer één naar zeven kilo, verhuizen ze naar de afdeling voor jonge biggen. Ze kunnen dan al goed zelfstandig eten. Als de varkens 10 weken zijn, verhuizen ze naar een vleesvarkensbedrijf. Daar groeien ze op tot ze groot genoeg zijn voor de slacht. De middag zal ongetwijfeld worden afgesloten met het knuffelen van de biggetjes en het smullen van een lekker stukje worst.

Pers van harte uitgenodigd

De pers is aanstaande woensdag 1 juni van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn van 10.00 tot 11.30 uur bij het bezoek van de kinderen aan de varkenshouderij van de familie Bosch aan de Neersteindsestraat 3 in Horssen. U kunt foto’s en verslagen maken.

 

Hierover verscheen in de media:

  • Dagblad de Gelderlander, Nijmeegse scholieren krijgen les in varkensstal, 31-5-16, (artikel)

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.