Varkens Vandaag

Varkens Vandaag brengt het echte verhaal in de media

Weekend van het varken op 10 en 11 september

| Geen reacties

IMG_3481Varkens Vandaag heeft op verzoek van 3 varkensbedrijven de persberichten verzorgd:

Kom gezellig varkens kijken tijdens het Weekend van het Varken bij de Vaartsehoeve in Dongen

Zaterdag 10 en Zondag 11 september

Op zaterdag 10 en zondag 11 september organiseert de familie Lodewijks het Weekend van het Varken op haar boerderij. Iedereen kan er zelf komen kijken en ontdekken hoe varkens leven en hoe boeren elke dag voor hen zorgen. Er wordt uitleg gegeven over de Nederlandse varkenshouderij en er zijn allerlei gezellige activiteiten op het boerenerf.

Varkens kijken, biggen knuffelen en lekker spelen op het boerenerf

Moderne varkenshouders willen graag laten zien hoe ze voor varkens zorgen. Daarom organiseren varkenshouders eens per jaar een heel weekend rond de varkenshouderij op hun boerenerf. Astrid en Christiaan Lodewijks laten zien hoe jonge biggen opgroeien tot volwassen varkens. De varkens die nu op deze boerderij leven, komen er als ze 10 weken oud zijn. De varkens wegen dan ongeveer 25 kilo. Na vier maanden, als ze zwaar genoeg zijn, worden ze verkocht voor het vlees dat onder andere wordt afgezet via de eigen boerderijwinkel. In de educatieve kijkstal van de Vaartsehoeve kunnen bezoekers elke dag zien wat de varkens eten, hoe ze luieren en spelen met het speciale varkensspeelgoed. De Vaartsehoeve is een voorbeeld van een bedrijf dat vanwege haar ligging onvoldoende mogelijkheden had om zich verder te ontwikkelen. Door minder varkens te houden en het vlees van haar eigen varkens zelf voor een eerlijke prijs te verkopen vanuit de boerderijwinkel, kon het bedrijf blijven bestaan.

 

Vlees proeven tijdens barbecuewedstrijd met 25 beste teams van Europa

Op het erf van de Vaartsehoeve aan de Vaartweg 131, is tijdens het Weekend van het Varken extra veel te beleven. Zo zijn er op het boerenerf lekker veel traptractoren, skippy varkens, een ranja koe, een mega zandbak en springkussen voor de kinderen. Er is een Streekmarkt met lekker veel handgemaakte producten van zorginstellingen uit de regio. Kinderen kunnen er knuffelen met biggen en meedoen aan de educatieve prijsvraag. Op zaterdag en zondag geeft de jeugdbrandweer demonstraties en mogen kinderen lekker zelf spuiten met de brandweerslang. Dat geldt ook voor het handboogschieten door handboogvereniging Tevredenheid. Tijdens het Weekend van het Varken wordt er op het erf van de Vaartsehoeve, een internationale Kansas City Barbecue Society wedstrijd gehouden waaraan 25 van de beste barbecueteams van Europa deelnemen. Bezoekers kunnen zien en proeven hoe specialisten het vlees van de Vaartsehoeve volgens het principe van slow cooking, bereiden.  Dat gebeurt met allerlei bijzondere barbecues. Het Weekend van het Varken is op zaterdag 10 en zondag 11 september gratis te bezoeken en duurt van 10.00 tot 17.00 uur.

 

Het hele jaar door varkens kijken in de educatieve zichtstal

Overigens kun je bij de Vaartsehoeve en 25 andere bedrijven in Nederland het hele jaar door gratis en zonder afspraak varkens bekijken in een speciale kijkruimte. De adressen en openingstijden van deze en andere zichtstallen in Nederland vind je op www.stapindestal.nl.

 

Kom gezellig varkens kijken tijdens het Weekend van het Varken bij De Kruishoeve in Vught

Open dag zondag 11 september

 

Op zondag 11 september organiseert de familie Van den Corput het Weekend van het Varken op haar boerderij. Iedereen kan er zelf komen kijken en ontdekken hoe varkens leven en hoe boeren elke dag voor hen zorgen. Hanneke en Dion geven uitleg over de Nederlandse varkenshouderij en organiseren allerlei gezellige activiteiten op hun erf.

 

Moedervarkens en pasgeboren biggetjes in een modern familiebedrijf

Moderne varkenshouders willen graag laten zien hoe ze voor varkens zorgen. Daarom organiseren ze eens per jaar een heel weekend rond de varkenshouderij op hun boerenerf. Op het bedrijf van Hanneke en Dion van den Corput leven moedervarkens die een paar maal per jaar een nestje jonge biggetjes krijgen. Tijdens de open dag kunnen bezoekers de zwangere zeugen zien. Zij leven in grote groepen in een grote ruimte met voerstations. Ze kunnen daar lekker rondkuieren, luieren, eten, slapen en spelen met speciaal varkensspeelgoed. Elke zeug heeft een speciale zender in haar oor. Het voerstation herkent daardoor elk dier en serveert hen een aantal maal per dag exact de juiste portie voer. Daardoor eet elk varken optimaal gezond en blijft het fit en in topconditie. Tijdens het Weekend van het Varken kunnen bezoekers in de kraamstal kijken. Daar worden de biggetjes geboren en leven de dieren de eerste tijd bij hun moeder. Als ze goed vast voedsel kunnen eten, verhuizen ze naar de speciale biggenstal. Daar groeien ze op tot ze ongeveer 25 kilo wegen. Ze verhuizen dan naar een vleesvarkensbedrijf om verder te groeien tot ze oud genoeg zijn voor de slacht.

 

Biggetjes knuffelen en allerlei gezellige activiteiten op het boerenerf

De familie Van den Corput investeerde de afgelopen jaren net als andere varkenshouders flink in dierwelzijn en de omgeving. Zo is er tijdens de open dag te zien in hoeveel ruimte en licht de dieren leven. De biologische luchtwasser filtert geur, stof en ammoniak uit de stallucht. De Kruishoeve veroorzaakt door deze investering geen overlast aan haar omgeving. Ook investeerde ze in het vooraanzicht van haar stallen voor een betere uitstraling naar haar omgeving. Op het erf van de Kruishoeve, is tijdens het Weekend van het Varken extra veel te beleven. Zo is er een huifkartocht langs een paardenhouderij en melkveehouderij die ook een open dag houden. Er zijn skippy varkens, een strohut en een luchtkussen om de hele dag lekker mee te spelen. Iedereen kan er biggetjes knuffelen, varkenssnuitje schieten of zich gezellig laten schminken als een varken. Tijdens het Weekend van het Varken zijn er informatiestandjes waar je kunt zien wat een varken eet en wat er allemaal van een varken wordt gemaakt (dat is veel meer dan je denkt). Voor wie trek heeft is er een heerlijk broodje Pigburger.

 

Het hele jaar door varkens kijken in de educatieve zichtstal

Het Weekend van het Varken bij de familie Van den Corput is op zondag 11 september gratis te bezoeken aan de Kruishoeveweg 3 in Vught en duurt van 11.30 tot 16.30 uur. Overigens kun je bij 25 andere bedrijven in Nederland het hele jaar door gratis en zonder afspraak varkens bekijken in een speciale kijkruimte. De adressen en openingstijden van deze en andere zichtstallen in Nederland vind je op www.stapindestal.nl.

Kom gezellig varkens kijken tijdens Weekend van het Varken bij zichtstal “Bij Ons” in Oirschot-Spoordonk op zondag 11 september

 

Op zondag 11 september is het Weekend van het Varken georganiseerd bij Varkensbedrijf Van Der Meijden-Welvaarts en Boerderij terras Bij Ons. Iedereen kan in hun zichtstal “Bij Ons” varkens komen kijken en er zelf ontdekken hoe varkens leven in de Nederlandse Varkenshouderij. Iedereen is welkom. Kees, Wilma en hun collega’s uit de varkenshouderij geven er zelf uitleg en organiseren allerlei leuke activiteiten op hun erf. U bent welkom van 11.00 tot 17.00 uur.

 

Slimme, energiezuinige stal waar het prettig is om in te leven en werken

Moderne varkenshouders willen graag laten zien hoe ze voor varkens zorgen. Daarom organiseert een aantal van hen het Weekend van het Varken. Tijdens dit weekend kun je allerlei varkensbedrijven bezoeken. In Oirschot stelt de familie Van der Meijden hun varkenshouderij open voor het publiek. Vanachter glas kan iedereen zien hoe licht, ruim en vol frisse lucht hun kraamstal is. Zo ziet men de extra ruime kraamhokken en het speciale systeem dat mest koelt. Door de mestkoeling ontstaat er 85% minder ammoniak in de stal. In deze stal is het niet alleen prettig werken en leven, dieren hebben er ook extra veel ruimte. Varkens produceren warmte. De aarde ook. Een innovatief systeem voor warmte-koude-opslag zorgt voor duurzame verwarming en koeling in de stal. Daardoor heerst er ’s zomers en ‘s winters een aangenaam en constant klimaat in de varkensstal, zonder dat daarvoor aardgas nodig is. Voor de pasgeboren biggetjes is er naast moedermelk ook warme pap. Elk dier krijgt precies de maaltijd die bij hem past en er is varkensspeelgoed om lekker mee te snuffelen en bijten. Ook wordt de kwaliteit en het verbruik van het drinkwater continu gemeten. Speciale vloeren meten de groei van de dieren. Deze ‘big data’ geven de boer constant de juiste informatie om goed voor de dieren te zorgen. In de stal is overal gebruik gemaakt van de beste brandwerende materialen en brandwerende constructies. Een innovatief ventilatiesysteem voorziet de varkens bij stroomuitval van verse lucht, daardoor kan men verstikkingsgevaar voorkomen. Ook bij een stijging van de temperatuur springt er automatisch een druppelinstallatie aan.

 

Geniet van allerlei gezellige activiteiten op het boerenerf en -terras

De varkenshouderij van familie Van der Meijden is een bijzondere boerderij. (Toekomstige) werknemers in de varkenshouderij worden er opgeleid. Op het erf van Van der Meijden is tijdens het Weekend van het Varken van alles te beleven. Zo wordt op het terras tegen een kleine vergoeding een brunch geserveerd (aanmelden info@bijons-spoordonk.nl). Een educatieve film geeft informatie over de varkenshouderij. Kinderen mogen er springen op het springkussen en kunnen worden geschminkt. Ze kunnen kleuren en dieren knuffelen in de dierenweide. Collega’s uit de sector geven uitleg over de varkenshouderij. Het Weekend van het Varken in Oirschot-Spoordonk is gratis toegankelijk op zondag 11 september van 11.00 tot 17.00 uur. Het hele jaar door kunt u elke dag gratis en zonder afspraak naar de varkens in de speciale zichtstal “Bij Ons” kijken. Dat geldt ook voor 25 andere speciale zichtstallen in Nederland. De adressen en openingstijden van deze zichtstallen vindt u op www.stapindestal.nl.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.