Varkens Vandaag

Varkens Vandaag brengt het echte verhaal in de media

Open dag uitbreiding zeugenhouderij in Haaksbergen.

| 1 reactie

26-09-2016
Open dag bij nieuwe stal familie Nijhof

De familie Nijhof uit Haaksbergen viert op 14 en 15 oktober de uitbreiding en vernieuwing van haar zeugenstal. NVV-voorzitter Ingrid Jansen verricht op 14 oktober de opening van de stal.

De familie Nijhof wil groeien naar 1.050 zeugen en heeft een nieuwe stal gebouwd voor 600 dragende zeugen. De zeugen lopen los in groepen tijdens hun draagtijd. Tevens is de stal voorzien van 260 Pro Dromi kraamhokken, waar zeugen in het kraamhok meer bewegingsvrijheid hebben.

Ook zijn er een nieuwe dekstal gebouwd met 78 dierplaatsen, zes groepshokken en twee berenhokken.

Verder heeft de nieuwe stal regelbare luchtinlaat in de Pro Dromi kraamhokken, grondkanaal ventilatie, luchtkoeling en en een zogenoemd ‘date gate systeem’ in de dekstal.

Date
Een date gate systeem is dat de beer naar de varkens op “date” gaat. Nadat de biggen bij de zeug zijn weggegaan (het zogenoemde ‘spenen’), worden de zeugen weer berig. Om de berigheid te stimuleren wordt er tweemaal daags een automatische ronde met de beer gemaakt

Zo hoeft de boer de beer niet uit het hok te halen. Na een x aantal seconden gaat het volgende poortje open en vervolgt de beer zijn weg langs andere zeugen. Met een een beloning aan het einde van zijn ronde, wordt de beer gemotiveerd om het hok uit te gaan.

Zichtruimte voor burgers
Verder is er een gecombineerde biologische luchtwasser met warmte terugwinning en heeft de familie Nijhof een zichtruimte gebouwd waar bezoekers elke dag kunnen zien hoe de varkens leven.

Open dagen
Voor sectorgenoten is er op 14 oktober van 9.30 – 13.30 uur een symposium en van 13.30 – 17.00 uur een open dag.

Het symposium is vrij toegankelijk, maar deelnemers moeten zich aanmelden (i.v.m. lunch)!
Aanmelden kan hier –

Burgers zijn welkom op zaterdag 15 oktober van 13.00 tot 16.00 uur.

Bron: NVV

 

Eén reactie

  1. Hè dat ziet erg geweldig uit. Wat een mooie stal voor de toekomst!

    Succes ermee!

    Edwin en Marianne

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.