Varkens Vandaag

Varkens Vandaag brengt het echte verhaal in de media

Wonderlijke Slachtdag in Natuurpoort de Peel op zondag 9 oktober

| Geen reacties

slachtdag33

Kom alles te weten van varkenshaasje tot karbonaadje

 

Varkenshouder Henk Kuijpers gaf samen met zijn partner Horry Gouvernante het afgelopen half jaar consumenten een inkijkje in hun varkenshouderij. Via foto’s en filmpjes op hun website en social media lieten ze iedereen zien hoe varkens binnen hun bedrijf Het Spekrijt in Deurne worden verwekt, geboren en opgroeien volgens het één ster concept van de dierbescherming. Aan het proces “van zaadje tot karbonaadje” komt op zondag 9 oktober een einde met een Wonderlijke Slachtdag in Natuurpoort de Peel in Deurne. Slagers Hans Bouweriks en Cas Smits verwerken het varken tot varkenshaasjes en karbonaadjes. Ze vertellen volop over en laten proeven van de verschillende onderdelen van het varken. Henk en Horry zijn er natuurlijk ook om uitgebreid te vertellen over de varkenshouderij.

Zien en proeven hoe varkens worden verwerkt tot lekker vlees en vleeswaren

Henk en Horry houden, net als de meeste andere varkenshouders in Nederland, varkens met veel liefde en respect voor de dieren en de natuur. Ze besteden veel aandacht aan het welzijn en de gezondheid van hun varkens. Ze maken zo min mogelijk gebruik van geneesmiddelen en geven de varkens meer ruimte en speelmateriaal dan wettelijk verplicht is. Maar voor de buitenwereld blijft het allemaal nog steeds heel abstract. Daarom maakten ze het afgelopen half jaar, samen met kunstenares Tineke Schuurmans een documentaire over hun eigen varkenshouderij Het Spekrijt. Daarin lieten ze het hele proces zien van inseminatie, zwangerschap tot geboorte en van oormerk en voer tot nachtdienst en gezondheidscontroles. De documentaire eindigt op zondag 9 oktober met een Wonderlijke Slachtdag in Natuurpoort de Peel in Deurne. Tijdens deze dag staat de slacht en verwerking van het varken centraal. Slager Hans Bouweriks en Cas Smits laten zien hoe een varken wordt verwerkt tot heerlijk vlees en de lekkerste vleeswaren. Ze laten zien waar het haasje, karbonaadje, de speklap en de hamlap zitten en vertellen hoe worst, gerookte hammen en andere vleeswaren worden gemaakt. Kinderen en volwassenen die willen, mogen de slager natuurlijk een handje helpen.

Beleef de Nederlandse varkenshouderij van vroeger en nu

Tijdens de Wonderlijke Slachtdag is er van alles te leren en te beleven over de varkenshouderij. Henk Kuijpers en Horry Gouvernante zijn er om te vertellen over de varkenshouderij en het boerenleven van vroeger en nu. Ze beantwoorden vragen van bezoekers en gaan met hen in gesprek over hun idealen. In de minibios zijn de mooiste foto’s en filmpjes te zien die het afgelopen jaar op het bedrijf van Henk en Horry werden gemaakt. Er is een bijzondere groep langzaam groeiende Wolvarkens te zien die in Natuurpoort de Peel worden gehouden voor hun bijzondere smaak en uiterlijk. Gasten kunnen bekijken en proeven hoe hammen en worsten drogen en op smaak komen in de speciale klimaatkamer van Natuurpoort de Peel. Op het erf van de natuurpoort zijn biggetjes om heerlijk mee te knuffelen. Kinderen kunnen er naar hartenlust spelen in het hooi en het zand. In de Kruidenhut brandt net als vroeger het houtgestookte fornuis met een heerlijke varkensstoofpot voor de gasten van de slachtdag. Voor hen draaien de slagers draaien ook een varken aan het spit. Binnen brand de open haard en er is warme koffie. Vanaf Natuurpoort de Peel starten prachtige wandel- en fietsroutes in de Brabantse natuur.

De Wonderlijke Slachtdag wordt op zondag 9 oktober gehouden van 11.00 tot 17.00 uur aan Leegveld 8a in Deurne. Toegang is gratis.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.