Varkens Vandaag

Varkens Vandaag brengt het echte verhaal in de media

Open dag in nieuwe slimste zeugenstal van Nederland op zaterdag 15 oktober in Haaksbergen

| Geen reacties

open-dag-in-de-slimste-varkensstal-van-nederland-op-zaterdag-15-oktober-bij-de-familie-nijhof-in-haaksbergen

Familie Nijhof bouwt nieuwe duurzame en diervriendelijke varkensstal

De familie Nijhof bouwde in Haaksbergen een gloednieuwe toekomstgerichte zeugenstal vol innovatieve snufjes voor haar dieren. In de hypermoderne stal krijgen moedervarkens veel ruimte en bewegingsvrijheid. Op zaterdag 15 oktober is er een feestelijke open dag. Iedereen kan de bijzondere stal van binnen bekijken om te zien welke investeringen de familie heeft gedaan om het de dieren helemaal naar hun zin te maken en de omgeving zo min mogelijk tot last te zijn.

Diervriendelijke uitvinding geeft zeugen meer ruimte en bewegingsvrijheid

Bijzonder aan de nieuwe stal van de familie Nijhof is het innovatieve huisvestingssysteem voor kraamzeugen en hun pasgeboren biggetjes. De familie Nijhof bouwde warme biggennestjes met zacht nestmateriaal met de geur van de moeder. De jonge biggetjes gaan er veilig slapen terwijl hun moeder vrij rondloopt. Tijdens de open dag is ook de nieuwe zeugenstal voor zwangere varkens te zien. Dieren leven daar samen in groepen in een grote ruimte. Ze kuieren, luieren en spelen er met speciaal varkensspeelgoed. Elk dier krijgt exact de juiste hoeveelheid en soort voer geserveerd. Zo blijven de dieren in topconditie. Daarvoor zorgt een chip in het oor van het varken en een slim computergestuurd voerstation. Er is ook een speciale dekstal waar varkens verblijven die binnenkort worden bevrucht. Een automatisch klimaatsysteem zorgt het hele jaar voor een aangenaam klimaat.

Slimme luchtwasser die geur, stof, ammoniak én warmte uit de stallucht haalt

Tijdens de open dag kunnen bezoekers de gecombineerde biologische luchtwasser zien die geur, stof en ammoniak uit de stallucht filtert. De nieuwe stal bezorgt haar omgeving daardoor geen overlast. De luchtwasser van Nijhof haalt warmte uit de stallucht via een speciaal systeem voor warmte terugwinning en een warmtepomp. De teruggewonnen warmte gebruikt de familie Nijhof voor het verwarmen van haar (kraam)stallen en het voorverwarmen van koude ventilatielucht die ’s winters de stal wordt binnengelaten. Door deze slimme investering bespaart de familie Nijhof veel energie en heeft ze geen fossiele brandstoffen nodig om haar stallen te verwarmen.

Mest 100% verwerkt tot duurzame energie en andere waardevolle grondstoffen

De familie Nijhof wil als één van de eerste bedrijven in de regio, al haar mest af gaan zetten naar afvalverwerker Twence. Twence ontwikkelt momenteel een heel nieuwe manier om mest op te waarderen tot groen gas voor huishoudens en waardevol ammoniakwater voor de reiniging van rookgas uit hun eigen afvalenergiecentrales. Bij de verwerking van de mest blijven verder en kalium en fosfaat over die waardevol zijn voor de akkerbouw en schoon organisch water dat een tweede leven krijgt als slootwater of oppervlaktewater.

Nieuwe zichtstal waar iedereen, altijd welkom is om naar de varkens te kijken

De familie Nijhof bouwt op dit moment ook nog aan een zichtruimte waar iedereen voortaan elke dag gratis en zonder afspraak naar hun varkens kan kijken. Inwoners en toeristen uit de regio kunnen straks met eigen ogen zien hoe varkens leven in de Nederlandse varkenshouderij. Tijdens de open dagen aan de Oude Boekeloseweg 112 in Haaksbergen zijn de familie Nijhof en haar toeleveranciers zoals voerleverancier ForFarmers, stalontwerper FarmConsult en de dierenarts aanwezig om vragen te beantwoorden. De open dag op zaterdag 15 oktober wordt gehouden van 13.00 tot 16.00 uur. Er zijn op die dag allerlei gezellige activiteiten voor de bezoekers zoals vlees proeven en biggetjes knuffelen.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.