Varkens Vandaag

Varkens Vandaag brengt het echte verhaal in de media

KOM, KIJK EN BELEEF HET! Open dag van de nieuwe vleesvarkensstal in Veendam

| Geen reacties

37313225_image_big Is het thema van de open dag van de nieuwe vleesvarkensstal van broer en zus Wiebe in ’t Hout en Marijke Folkers. Het belooft een dag te worden waarbij de nieuwe stal geopend wordt, en waarbij de burger eens een kijkje kan nemen achter de schermen.

Want waar komt dat stukje varkensvlees wat er op uw bord ligt eigenlijk vandaan? Wist u dat varkens speeltjes in een stal hebben? En wist u dat 100% van een varken gebruikt wordt? Naast informatieverstrekking is er voor kinderen ook het nodige te doen. Tevens zal Big Challenge, veehouderij tegen kanker, een rol spelen bij deze open dag.

Op zaterdag 5 november 2016 om 13.00 uur opent de heer Henk Staghouwer, Gedeputeerde van de provincie Groningen, de nieuwe vleesvarkensstal. Het bedrijf organiseert voor zowel boeren als burgers een open dag op de locatie Vosseveld 9 te Veendam. Onder het genot van een hapje en een drankje bent u tussen 13.00 – 17.00 uur van harte welkom om een kijkje te nemen op het bedrijf. Het bedrijf bestaat uit 7.100 vleesvarkens en 285 hectare akkerbouw.

Mevar Meeden Expl. Mij. b.v. is een bedrijf van de jonge ondernemers Wiebe in ’t Hout (34) en Marijke Folkers (33) uit Veendam. Deze twee enthousiaste en vooruitstrevende agrariërs hebben dit jaar een nieuwe 1-ster-beter leven vleesvarkensstal gerealiseerd. (Het 1 stervlees dat u in de supermarkten vindt). Deze stal, met plaats voor 2.440 varkens, is gebouwd conform de maatlat “Duurzame Veehouderij”. Een Maatlat Duurzame Veehouderij stal is een veestal met een lagere milieubelasting, met maatregelen voor diergezondheid en dierenwelzijn en draagt daardoor bij aan verduurzaming van de veehouderij. Bij de bouw van de stal is gebruik gemaakt van nieuwe, duurzame technologieën, die u op locatie kunt zien.
Naast de nieuwe stal heeft het bedrijf afgelopen jaar geïnvesteerd in een nieuwe brijvoerkeuken en inweekkeuken voor tarwe en gerst.

Wat is er verder te doen?
De families In ’t Hout en Folkers vinden het heel belangrijk dat de mensen zonder agrarische kennis ook een kijkje kunnen nemen op het bedrijf. “We willen de mensen graag laten zien wat we werkelijk doen en waarom we het zo doen. Wij heb-ben het beste met de dieren voor en een karbonade ligt echt niet zomaar op uw bord”.

In de stal vindt onder andere een diapresentatie plaats van de bouw van de stal. Daarnaast zal over het hele bedrijf middels bordjes en spandoeken informatie verstrekt worden over “Het varken. Van zaadje tot karbonaadje”. U zult versteld staan in welke producten allemaal varken verwerkt zit!

Aan de kinderen wordt ook zeer zeker gedacht, ze zullen zich geen moment vervelen! Door middel van een speurtocht leren ze veel over waar hun voedsel echt vandaan komt. Daarnaast is er de mogelijkheid tot het knuffelen van biggetjes, er komt een springkussen, er zal een graanbak zijn waarin de kinderen lekker kunnen spelen en er komt iemand schminken.

Big Challenge draagt ook een steentje bij aan de open dag. Het is een stichting van Veehouderij tegen kanker. Kinderen kunnen tegen betaling een heliumballon kopen. Deze ballon mogen ze eerst aan een stelling op een grote berg zand vastmaken. Aan het eind van de dag worden alle ballonnen opgelaten waarbij degene van wie de ballon het verst weg belandt een prijsje krijgt. De opbrengst van deze actie zal ten goede komen aan onderzoeken naar kanker. Tevens verkoopt Big Challenge t-shirts waarbij de opbrengst ook naar het goede doel gaat.

Data en tijden

za 5 november 2016 : 13:00 – 17:00

 

Hierover is in de volgende media verschenen:

  • “Open dag in Veendam” , Van Plan intenetsite, 28-10-16, (artikel)
  • “Topdrukte openingsdag nieuwe varkensstal Mevar Meeden”, ParkstadVeendam.nl, 7-11-2016, (artikel)

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.