Varkens Vandaag

Varkens Vandaag brengt het echte verhaal in de media

Boerburgertweet;  een inkijk in hoe het er wél aan toegaat.

| Geen reacties

2016-ruth

 

Onlangs was het zover. Een week lang twitteren over hoe ik onze varkens verzorg en wat er bij het houden van varkens komt kijken. Ik nam de mensen mee langs de diergroepen. We hebben namelijk een driewekensysteem en dan gebeuren niet alle werkzaamheden in één week. Door vooraf wat filmpjes en foto’s te maken, konden deze in de twitterweek mooi gedeeld worden. Dit scheelde mij ook tijd. Al moest ik soms toch nog even terug de stal in om ergens een foto van te maken.

En beste collega varkenshouders, iedereen kan dit doen!  Het is net alsof je een stagiaire de eerste dag op je bedrijf hebt, die voor het eerst op een varkensbedrijf is. Door het heel simpel te houden en in ‘Jip-en Janneke’ taal alles uit te leggen. Het heeft mij verbaasd hoeveel vaktermen we gebruiken. Tja en dan is het logisch dat een burger ons niet meer volgt. Als ik een jurist hoor praten, ben ik ook al snel de draad kwijt en denk ik mag het in gewoon Nederlands? Zo is het met de burgers precies zo.

Door de foto’s en de tekst, gaan mensen vanzelf wel vragen stellen.  ‘Is er daglicht in de stal, wat is de kleur van zeugenmelk, hoe werkt het nu met die chips enz., enz… ‘ Maar ook de kritische burger liet zijn geluid horen, onder het motto dat al dat ijzer en beton écht niet kon. De varkens moesten in stro, heel veel ruimte meer krijgen en naar buiten kunnen. Gelukkig wist deze burger ook te vertellen dat het vlees dan duurder wordt, maar dat had zij er wel voor over.  Maar ze begreep ook, dat dit niet voor iedereen geldt. De meeste consumenten willen gewoon een goed stukje vlees voor weinig geld.

Voor mij werd de discussie hierdoor wel interessant. Je wordt gedwongen om na te denken, waarom je de varkens houdt zoals je ze houdt. Maar dit is ook goed uit te leggen en collega varkenshouders ondersteunen je daarin. Daarnaast is er in Nederland heel veel keus. Er zijn kleinschalige concepten met buitenvarkens tot grote stallen waarin veel varkens worden gehouden, die gewoon netjes volgens de wet- en regelgeving gehouden worden en goed verzorgd worden. Niets mis mee en wat dat betreft hebben we niets te verbergen.

Ik moet weleens denken aan de plofkip-foto’s van Wakker Dier. Als je niets van kippen weet, denk je dat alle kippen zo gehouden worden.  Doordat pluimveehouders echter foto’s delen op de sociale media, zie je dat kippen eerst kuikens zijn en dat ze meer ruimte hebben dan op die ene foto. Zo is dat in de varkenshouderij net zo. Door verschillende beelden uit verschillende stallen te laten zien, kunnen we het juiste beeld naar buiten brengen.

Dus bij deze nodig ik iedere varkenshouder uit om ook eens een week mee te doen. We kunnen als sector laten zien dat we transparant zijn, open staan voor discussie en het juiste beeld naar buiten brengen.

Groetjes Ruth van der Haar

 

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.