Varkens Vandaag

Varkens Vandaag brengt het echte verhaal in de media

Onafhankelijke journalistiek?

| Geen reacties

xxl21-10-17 09:26:37: Martijn Verbakel

Beste,

Zat op 20-10-17 het acht uur journaal te kijken. De rede dat ik het NOS journaal kijk is dat ik er van uitga dat er onafhankelijke journalistiek van hoor en wederhoor wordt bedreven.

Bij de reportage over vleesconsumptie ben van ik van mijn stoel gevallen van ongeloof. Weinig zulke suggestieve en van één kant belichte reportage gezien!! De feiten kloppen niet, halve waarheden zelf leugens ingegeven door wakker dier en ‘gekleurde’ of wel groene voedingsdeskundige.

Vlees is een goed en ‘broodnodig’ voedingsmiddel zeker voor jonge mensen (zie grafiek) en oudere mensen, en ja van je 20 tot je 50 kun je bij licht bureauwerk goed overweg met  weinig vlees. Maar nooit gehoord van essentiële vetzuren en aminozuren? We kunnen veel namaken maar niet alles, het lijkt wel maar is het ‘net’ niet.vlees mbt schoolresults

Ook de sojaolie/meel/melk die hiervoor gebruikt wordt (ontbossing?) waar komt die vandaan?  En waar blijft het restproduct (wat meer als 60% van het totaalvolume is )? Jawel daar maakt ons landbouwhuisdier goed vlees/melk en eieren van! En zo bestaat ongeveer 90 % van het voer van mijn varkens uit rest producten uit de levensmiddelenindustrie van de kritische consument. Anders zou dit gestort moeten worden of ingedroogd (hoog verbruik brandstof).

Als je eerlijk kijkt en de hele kringloop in ogenschouw neemt gaat er bijna niets verloren in de landbouw, vroeger niet en tegenwoordig niet. Hoe kan een koe die kilo’s gras en maïs eet en dit omzet in melk en vlees vervuilender zijn als een jaar een Hummer rijden??

Dit gras en de maïs of bieten neemt tot 5x  zoveel CO2 opneemt als eenzelfde oppervlakte bos. En als je dit niet meeneemt in je berekening is het makkelijk tellen en dan zondebok te zoeken voor ons westers verwende en luxe leven goed te praten.

Toch raar dat er met producenten van één van de belangrijkste aspecten in het leven: voedsel,  naast water en lucht,  zo mee wordt omgegaan, welke voor ‘free’ ook nog 60% van ons landschap bijhouden.

Kijk hier het NOS journaal terug

Mvg

Martijn Verbakel

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.