Varkens Vandaag

Varkens Vandaag brengt het echte verhaal in de media

Deel jij jou verhaal over de varkenshouderij?

| Geen reacties

12670373_772157436248676_8394088127160063668_nBen je in gesprek over het varken? Heb je Porktober gebruikt om je passie voor varkens te delen met de rest van de wereld?

NIET??

Je hebt een goed excuus, toch? Zoals…

 1. Ik praat alleen met varkens. Ze veroordelen je niet. Ze zeggen niks terug (althans niet in menselijk taalgebruik). Het is gewoon makkelijker om te doen wat je altijd doet, zorgen voor je varkens en niet proberen te communiceren met je medemens.
 2. Druk, druk, druk. Ik zorg voor mijn varkens, ik oogst graan en maïs, ik stuur personeel aan, en oh ja! Ik heb ook nog een gezin waar ik aandacht aan wil besteden. En dat alles moet ik doen, om een gewone dag door te komen.
 3. Het is al zwaar genoeg. Ik niet ook nog eens dealen met al dat anderen ernaast. Het lijkt wel alsof wanneer ik de boerderij verlaat alles wat ik hoor negatief is. Vlees is slecht voor je. Varkenshouders vernietigen de omgeving. En ga zo maar door!
 4. Ik ben geen publieke spreker. Ik laat het liever aan een ander over. Varkenshouders die meer vaardigheden hebben om het verhaal goed te communiceren.
 5. Dat komt morgen wel. Grapjas, oktober is al bijna voorbij!!

Oke, komt ie! STOP met het maken zulke slappe excuses. Wij trappen er niet meer in, het is tijd dat je naar voren gaat stappen!

Tijdens Porktober zijn er verschillende oproepen gedaan om je passie voor de varkenshouderij te delen met de rest van de wereld. Tikje uit je comfortzone? Niet erg, maar geen reden om het niet te doen! Er is geen excuus voor het niet vertellen van jou echte verhaal over de varkenshouderij of iets te delen over hoe lekker varkensvlees kan worden bereid.

Elke dag praten er mensen over varkens en varkenshouderij. We hebben het je eerder verteld, meerdere malen. We hebben het gepreekt, gespeecht, gemaild, gepost, etc. Als jij als varkenshouder niet deelneemt in het gesprek en je verhaal vertelt, dan doet een ander dat voor jou. En dan bedoelen we niet een andere varkenshouder. We bedoelen iemand die niet zo’n fan is van vlees en de varkenshouderij, iemand die de gehele sector wilt opdoeken. Deze individuen die anti-vlees campagnes steunen maken het hun dagelijkse prioriteit om te praten over de veehouderij. Is het niet tijd dat wij boeren hetzelfde doen?

Mocht je nou te spannend vinden om je verhaal te vertellen voor een groep mensen, buiten je medewerkers, collega’s, familie om, probeer dan eens social media. Pak je telefoon, maak een foto van een dagelijkse bezigheid op je bedrijf en posten maar! Zo gepiept! Als social media nou ook niet echt je ding is en je het niet prettig vind alles over jezelf het bedrijf online te plaatsen, ga dan bij een lokale vereniging or organisatie als lid of vrijwilliger. Zeker weten dat er een paar momenten zullen ontstaan waarop je jou verhaal kunt vertellen tijdens het broodjes smeren.

Zo gemakkelijk kom je er dus niet vanaf… Daarom delen we 10 tips voor het delen van jou verhaal:

 1. Wees ten alle tijden eerlijk.
 2. Ben en blijf beleefd.
 3. Laat je passie zien.
 4. Spreek in hun taal (vermijd vaktaal).
 5. Uit hoeveel je geeft om je varkens.
 6. Maak het niet te wetenschappelijk. Feiten zijn leuk, maar het draait om de emoties.
 7. Vind jullie gemeenschappelijke factor. We hebben allemaal wel iets gemeen met onze tegenstanders. We zijn ouders, consumenten, en hebben beide een passie voor dieren.
 8. Luister naar hun zorgen. Luister, luister echt, zonder een weerwoord te formuleren in je hoofd.
 9. Weersta de verdediging. Van nature zijn we gewend om ons te verdedigen wanneer onze passie wordt bekritiseerd. Haal even diep adem. Zuurstof geeft het brein brandstof om helder na te denken en verminderd de emotionele respons.
 10. Agree to disagree. Besluiten het eens te zijn over het feit dat we het oneens zijn. Sommige gesprekken gaan snel ten onder. Blijf kalm. Maak je punten en ga door. Zeker online, niet iedere reactie verdiend een antwoord. Laat de extreme negativiteit je niet uit het veld slaan om jou echte verhaal over de varkenshouderij te vertellen.

Kijk, praten met mensen is echt niet zo moeilijk, zeker niet wanneer het onderwerp naar je hart ligt. Het nemen van de eerste stap, dát is het moeilijkste. Jij kan dat! Onthoudt dat je nooit alleen staat. De varkenshouders van Nederland steunen je altijd, als stille kracht achter jou verhaal.

 

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.