Varkens Vandaag

Varkens Vandaag brengt het echte verhaal in de media

Open dag familie Mijnheer-Veerman in Rouveen

| Geen reacties

Open dag in de nieuwe varkensstal van de toekomst

20 december Familie Mijnheer-Veerman in Rouveen

 

De familie Mijnheer-Veerman bouwde in Rouveen een gloednieuwe varkensstal van de toekomst waarin hun biggen opgroeien tot volwassen vleesvarkens. In de stal gaan de dieren leven met meer licht, ruimte en aandacht voor hun gezondheid. De familie Mijnheer investeerde bovendien in duurzame energie, luchtreiniging en mestverwerking op het eigen bedrijf. Daardoor produceert ze vlees met minder CO2 en met meer aandacht voor de dieren en de natuur. Tijdens de open dag op donderdag 20 december zijn boeren en burgers van harte welkom om zelf te zien hoe varkens er gaan leven.

Meer licht en ruimte en aandacht voor de gezondheid van varkens

Klaas en Jenny Mijnheer investeerden in een nieuwe vleesvarkenshouderij volgens de principes van het Beter Leven keurmerk van de dierenbescherming. Biggen die op hun eigen bedrijf worden geboren groeien er op tot ze groot genoeg zijn voor de slacht. Om aan het Beter Leven keurmerk te voldoen investeerden ze in extra ruime huisvesting en speelgoed voor de dieren. Een ruime lichtdoorlaat in het dak zorgt voor veel daglicht in de stal. Varkens ervaren zo een aangenaam dag- nachtritme. Via een speciaal computergestuurd voersysteem zorgen Klaas en Jenny Mijnheer ervoor dat elk varken in elke fase van zijn leven precies de juiste voedingsstoffen tot zich neemt. Zo blijven hun dieren extra gezond en in topconditie. Het varkensbedrijf van de familie Mijnheer-Veerman gebruikt geen antibiotica. De familie slaagt erin om haar dieren ziektevrij te houden door veel aandacht te besteden aan de gezondheid van haar dieren, door heel strenge hygiëne regels en door geen dieren van buiten het bedrijf aan te voeren.

Duurzame energie en investering in natuur en milieu

De nieuwe varkensstal van de familie Mijnheer is innovatief en maakt gebruik van de nieuwste technieken op het gebied van energie en milieu. Zo is er geïnvesteerd in een gecombineerde luchtwasser die 85% van alle geur, stof en ammoniak uit de uitgaande stallucht filtert. De stal veroorzaakt daardoor geen overlast voor de buurt, de natuur en het milieu. Op het enorme dak van de stal komen binnenkort een groot aantal zonnepanelen. De elektriciteit die Klaas en Jenny hiermee opwekken wordt gebruikt voor de elektrische verwarmingsinstallatie. Dankzij deze investering houdt de familie Mijnheer voortaan varkens zonder aardgas maar op basis van duurzame zonne-energie. Mest uit de varkensstal verwerkt de familie Mijnheer-Veerman op haar eigen bedrijf tot droge mestkorrels  en 100% schoon water. De droge mestkorrels worden afgezet tot waardevolle geurloze mestkorrels voor tuincentra en tuinbouwgebieden waar veel behoefte is aan extra mineralen zoals Noord-Duitsland en Frankrijk. Duurzame mestverwerking draagt bij aan een circulaire landbouw met een gezond evenwicht tussen meststoffen die in de bodem worden gebracht en meststoffen die aan de bodem worden onttrokken. Door mest zelf te verwerken tot waardevolle droge mestkorrels vermindert de familie Mijnheer 90% van het mesttransport. Ook daarmee draagt ze bij aan een beter milieu, meer verkeersveiligheid en minder CO2.

Tijdens de open dag beantwoorden de familie Mijnheer en haar toeleveranciers graag vragen van boeren en burgers. De open dag aan de Koezenkooiweg 1 in Rouveen duurt van 15.00 tot 21.00 uur. Iedereen is van harte welkom.

 

Hierover is in de volgende media verschenen:2018-12-18 De Staphorster Mijnheer Rouveen

  • Familie Mijnheer-Veerman toont varkensstal van de toekomst,                       De Staphorster. (artikel)
  • Varkensbedrijven zetten deuren open, varkens.nl. (artikel)

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.