Varkens Vandaag

Varkens Vandaag brengt het echte verhaal in de media

Open dag nieuwe vleesvarkensstal familie Dekker in Vriezenveen!

| Geen reacties

Henk, Geertje, Arjan en Gerben Dekker investeerden in een toemistgerichte varkensstal met veel aandacht voor de dieren en de omgeving klein

Open dag op 20 december in de nieuwe vleesvarkensstal van de familie Dekker in Vriezenveen

 

De familie Dekker bouwde in Vriezenveen een gloednieuwe varkensstal waarin hun biggen opgroeien tot volwassen vleesvarkens. In de stal gaan de dieren leven met meer licht, ruimte, comfort en aandacht voor hun gezondheid. De familie Dekker investeerde bovendien in duurzame energie, luchtreiniging en in voer uit eigen regio. Daardoor produceert ze vlees met minder CO2 en met meer aandacht dier en natuur. Tijdens de open dag op donderdag 20 december zijn boeren en burgers van harte welkom om zelf te zien hoe varkens er gaan leven.

Meer licht, ruimte en aandacht voor de gezondheid van varkens

De familie Dekker investeerde in een nieuwe vleesvarkenshouderij waar biggen, die op hun eigen bedrijf worden geboren, opgroeien tot ze groot genoeg zijn voor de slacht. De familie investeerde in ruime huisvesting met interactief speelgoed voor de dieren. Een grote lichtstraat zorgt voor veel daglicht in de stal. Varkens ervaren zo een aangenaam dag- nachtritme. Via een speciale maal- en menginstallatie gaan Henk, Geertje, Arjan en Gerben Dekker elke dag zes verschillende soorten voer fabriceren van maís en voedergranen uit eigen regio. Daarmee beperken ze niet alleen de transportkosten voor voer. Ze zorgen er ook voor dat elk varken in elke fase van zijn leven precies de juiste voedingsstoffen tot zich neemt. Via een speciale techniek voor watermonitoring analyseren de veehouders elke dag het drinkgedrag van hun dieren. Een verandering in het drinken vertelt de boeren veel over de conditie en het welzijn van de varkens. Zelf voer maken en de wateranalyse helpt de familie Dekker om haar dieren extra gezond en in topconditie te houden. Bij de bouw van de nieuwe stal was veel aandacht voor brandveiligheid. Alle wanden, vloeren en plafonds zijn uitgevoerd in brandveilige materialen.

Duurzame energie en investering in natuur en milieu

De nieuwe varkensstal van de familie Dekker is innovatief en maakt gebruik van de nieuwste technieken op het gebied van energie en milieu. Zo is er geïnvesteerd in een gecombineerde luchtwasser die geur, stof en ammoniak uit de uitgaande stallucht filtert. De stal veroorzaakt daardoor geen overlast voor de buurt, de natuur en het milieu. De luchtwasser wordt bovendien gebruikt om warmte uit de stallucht terug te winnen met behulp van een speciale warmtewisselaar. De teruggewonnen warmte gebruikt de familie Dekker om koude lucht van buiten eerst voor te verwarmen voordat deze de stal binnengaat. Door het terugwinnen en hergebruik van stalwarmte bespaart ze veel aardgas en CO2. Door het voorverwarmen van koude ventilatielucht met teruggewonnen warmte bespaart de familie Dekker veel energie. Bovendien ontstaat er het hele jaar een aangenamer en gezonder klimaat voor de varkens. Mest uit de varkensstal wordt in de toekomst door Twence verwerkt tot duurzame energie en meststoffen voor de akker- en tuinbouw in gebieden waar veel behoefte is aan extra mineralen zoals Noord-Duitsland en Frankrijk. Duurzame mestverwerking door Twence zorgt voor groene energie en voor een circulaire landbouw met een gezond evenwicht tussen meststoffen die in de bodem worden gebracht en meststoffen die aan de bodem worden onttrokken.

 

Tijdens de open dag beantwoorden de familie Dekker en haar toeleveranciers graag vragen van boeren en burgers. De open dag aan de Oostermaatweg 9 in Vriezenveen duurt van 13.30 tot 18.00 uur. Iedereen is van harte welkom.

 

Hierover is in de volgende media verschenen:

  • Familie Dekker uit Vriezenveen opent hypermoderne stal vol snufjes, Tubantia, (artikel)
  • Nieuwe stal met gezondere varkens, De Koerier, (artikel)
  • Hightech varkensstal heeft tegenwoordig eigen veevoerfabriek, Nederlands Dagblad, (artikel)

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.