Varkens Vandaag

Varkens Vandaag brengt het echte verhaal in de media

Open dag 5 april familie Ter Avest in Notter!

| Geen reacties

Varkens vandaag logo

 

 

De familie Ter Avest nodigt boeren en burgers uit tijdens haar open dag in hun nieuwe duurzame en diervriendelijke vleesvarkensstal op 5 april in Notter

De familie Ter Avest bouwde in Notter een gloednieuwe toekomstgerichte stal voor haar vleesvarkens vol innovatieve snufjes. De varkensstal wordt aanstaande vrijdag 5 april geopend met een feestelijke open dag voor boeren en burgers. Een unieke kans om de stal van binnen te bekijken en om met eigen ogen te zien hoe varkens leven in de Nederlandse varkenshouderij.

Ruime stal vol licht, lucht en speelgoed voor varkens

Om aan haar opgroeiende varkens plaats te bieden, bouwde de familie Ter Avest een gloednieuwe stal volgens de richtlijnen van het Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming en de Maatlat Duurzame Veehouderij. De stal biedt daardoor extra veel speel- en leefruimte aan de dieren en belast het milieu zo min mogelijk. Wie de stal bezoekt zal meteen zien dat er veel natuurlijk daglicht in de stal is. Daardoor ervaren de dieren een natuurlijk dag- en nachtritme en is de stal prettig om in te werken voor de boer en zijn medewerkers. De stal is uitgevoerd met speciaal varkensspeelgoed om het varkens echt naar hun zin te maken. In de stallen heerst ’s zomers en ’s winters een aangename temperatuur voor de dieren. Daarvoor investeerden Arthur en Marieke in een duurzaam vloerverwarmingssysteem die de warmte bij de grote zware varkens terugwint om de vloeren in de stallen met de jonge biggen te verwarmen. De varkensstal wordt zo milieuvriendelijk verwarmd zonder de inzet van aardgas. Een speciaal nevelsysteem houdt de stal op warme zomerdagen lekker koel.

Duurzaam varkensvoer van overgebleven voedselstromen

Een biologische luchtwasser filtert 85% ammoniak uit de stal. Daardoor is de stal veel minder belastend voor haar omgeving. Bijzonder aan het bedrijf van de familie Ter Avest is de manier waarop ze hun varkens voeren. Bij de kaasfabriek kopen Arthur en Marieke, wei. Een overblijfsel dat heel erg lekker en gezond is voor varkens. De dieren drinken de wei via een speciaal nippelsysteem. Via een computergestuurd droogvoersysteem mengt de familie Ter Avest zelf verschillende voer tot uitgebalanceerde maaltijden die precies de juiste voedingsstoffen bieden aan de moedervarkens, jonge biggetjes en de opgroeiende varkens. Gezonde voeding helpt de dieren voorspoedig op te groeien en in topconditie te blijven. Om het risico op brand in de stal zo veel mogelijk te beperken investeerden Arthur en Marieke in brandvertragende gevels binnenwanden en afdelingswanden. Een brandmeldinstallatie slaat alarm als ergens in de stal de temperatuur hard stijgt.

Meer informatie

Tijdens de open dag bij de familie Ter Avest is iedereen welkom. Er zijn veel toeleveranciers en de familie Ter Avest zelf die bezoekers graag vertellen over de Nederlandse varkenshouderij. De open dag aan Schapendijk 35a in Notter op vrijdag 5 april wordt gehouden van 15.00 tot 19.00 uur.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.