Varkens Vandaag

Varkens Vandaag brengt het echte verhaal in de media

Passion for Pigs ON TOUR

Passion for Pigs on tour is een kunst project van Varkens Vandaag in samenwerking met kunstenaars met als doel de varkenshouderij positief onder de aandacht te krijgen bij de burger. Door levensgrootte varkens te laten beschilderen door kunstenaars en prominente figuren proberen we burgers aan te trekken. Varkens Vandaag zal tijdens deze evenementen samen met enthousiaste boeren tekst en uitleg geven over de Nederlandse varkenshouderij. Foto reportages van varkensboeren, echte biggen, een stro kastelen, proeverijen, alles wordt uit de kast gehaald om de burger meer inzicht te geven in de Nederlandse varkenshouderij.

Kijk voor verkoop van de kunstvarkens en meer ook een op de site designpigs

Valkenswaard 26-6-2014SONY DSC

Via familie van Huub Fransen is Varkens Vandaag begin 2014 in contact gekomen met de Kunstkeuken in Valkenswaard. De Kunstkeuken is een prachtig pand waar Danny de Lange sinds aantal jaren zijn kunstgalerij huist. In zijn galerij heeft hij ook varkens tentoongesteld en dat is nu juist de link die ons heeft samengebracht. Toeval wilde dat zij nog op zoek waren naar een idee om hun ‘ Uit de kunst’ evenement kracht bij te zetten. Wij waren op zoek naar een stad om ons project een kick off te geven. Enfin,zie daar is onze tour van start gegaan op zaterdag 26 juni 2014.

Met de Kunstkeuken, een enthousiaste club veehouders van de ZLTO afdeling Kempen Zuid-Oost en evenementenbureau Leeuwendael zijn we als Varkens Vandaag aan de slag gegaan.  Het resultaat mocht er zijn: een groot stro kasteel met knuffelbiggen; stap in de stal (Gerard van Son en familie), Keurslagerij Hans Adriaans, diverse kunstenaars die vol overgave 1 of 2 varkens omtoverden tot ieder voor zich prachtige varkens (zie foto’s en te bezichtigen in de Kunstkeuken). Daarnaast hebben ook de wethouder van Valkenswaard , de fotograaf van Valkenswaard en de kersverse NVV voorzitter hun kunsten laten zien met een verfkwast! Volle terassen en geïnteresseerde bezoekers die genoten van het weer, de kunst en spontaan contact met echte varkenshouders. Hiervoor hebben we het georganiseerd en uiteraard nu op zoek naar een stad om de parade nog meer kleur en verhaal te geven.

Rotterdam

SONY DSCHet succes van Valkenswaard smaakte naar meer. De echte grote steden in was het tweede doel. Na een kleine zoektocht is Varkens Vandaag in contact gekomen met Rob Tak. Rob heeft de organisatie van aantal evenementen rondom de opening van de nieuwe markthal in Rotterdam. Hij ziet ons evenement zitten en schakelt snel om ons erbij te betrekken. Woensdag 17 september 2014 is het openingsevenement en hier zullen we al aansluiten ter voorbereiding van het open-atelier evenement op zaterdag 4 oktober 2014. Tijdens het openingsevenement ‘Food en Fringe’  zullen er al onbeschilderde varkens tentoon worden gespreid. Bezoekers kunnen meedoen aan een wedstrijd om hett mooiste ontwerp te verzinnen; dit ontwerp kan men zelf of met begeleiding uitvoeren op het open atelier evenement in oktober. Waarschijnlijk dat we 1 of 2 varkens al live laten beschilderen door een bekend kunstenaar. Daarnaast zullen aantal veehouders met hulp van een food-truck heerlijk BBQ varkensvlees uitdelen. Kortom de parade zet zich voort en we hopen velen te kunnen laten genieten van varkens – vlees en boeren!

 

Kunstborrel 17 mei 2015

17 mei (vanaf 14uur tot ongeveer 17.30) aanstaande bij de Kunstkeuken in Valkenswaard exposeren we onze designpigs. Entrée gratis en rond 15u zal Leontien van Moorsel aanwezig zijn om haar verhaal ter vertellen over het Leontienhuis. Ook zal er op deze middag live worden geschilderd en een Designpig zal worden geveild door Leontien. Aarzel niet, noteer 17 mei voor een bezoek aan de Kunstkeuken aan de Markt 23 in Varkenswaard. Ook voor de kids is er een leuke artistieke bezigheid georganiseerd.leontien borrel

 

 

 

 

 

Enschede 14-6-15

De Nederlandse Vakbond voor Varkenshouders regio Twente is benaderd om een bijdrage te leveren aan de Passion for Pigs tour in Enschede op zondag 14-6-15.

Met een aantal Varkenshoud(st)ers en twee kunstenaars hebben we deel mogen nemen aan ‘Kunst in het Volkspark. De levensgrote beschilderde varkens trokken de aandacht van vele bezoekers van jong tot oud.

Dit gaf ons de gelegenheid om met burgers in gesprek te gaan over de varkenshouderij anno 2015. Wat is het beeld dat een burger heeft van onze sector en waarom gaan dingen zoals ze gaan?

Zoveel mensen zoveel meningen! Als varkenshoud(st)ers hebben we deze bijdrage als positief ervaren. Leuk om op deze wijze met burgers in contact te komen en de passie voor ons vak uit te kunnen dragen!

Met vriendelijke groet,

Els Bruns (Een van de varkenshoud(st)ers)
IMG_0684 IMG_0683

 

 

Overhandiging check van ruim 35.000,- aan het Leontienhuis in Zevenbergen op 5 juli 2015

De passionforpigs on tour karavaan is geëindigd vandaag op 5 juli in Zevenbergen bij de opening van het Leontien huis, een opvangcentrum voor mensen met een eetstoornis.

Varkensvandaag heeft een mooi bedrag kunnen overhandigen aan het goede doel project van Leontien van Moorsel, oud wielrenster en ook ervaring met eetstoornissen.

Door de verkoop van de vele uniek beschilderde kunstvarkens  hebben we een mooi bedrag overgehouden en hebben de projectleiders Huub Fransen en Iwan van de Tillaart de check persoonlijk op deze dag overhandigd aan zeer aangenaam verraste Leontien.

leontien5juli checkleontien

 

 

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.